Digitális művészet

2022.05.17. 06:00

Magyarország első immerzív digital art kiállítása

Május 13. és június 5. között rendezik meg pop-up jelleggel a Cinema Mystica kiállítást.

Az új médiumokat felvonultató kiállítás érzékszervi utazás, mely 16 egyedi installáción vezet végig a város legújabb kulturális helyszínén, a margitszigeti Kristály Színtérben. A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt programja.

A pop-up kiállítás alkotói újragondolták a művészet és a technológia kapcsolatát, létrehozva egy páratlan audiovizuális élményt, mely egyedülálló a hazai művészeti palettán. A Cinema Mystica tematikájában misztikus és elgondolkodtató videó- és multimédia alkotások szerepelnek, az installációk fő témái a lélek ébredése, a tudat transzformációja, az új tudatosság, valamint az ember és az univerzum egymásra hatása. Digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várjak a látogatókat.

A művészek a Global Illumination alkotói közösség tagjai közül kerültek és valósították meg a régóta kitűzött víziót. A kiállított alkotások többsége valódi csapatmunka. A koncepciótól az animációs tartalmakon át a fizikai megvalósításig az alkotók tudatosan a kollektív alkotás erejét hívták újra életre. A Global Illumination egy szabadúszókból álló kreatív műhely, ahol hasonló érdeklődésű, de különböző skillset-tel rendelkező művészek energiái adódnak össze. A kollektíva formátum lehetőséget ad arra, hogy egyéni kereteket túlszárnyalva komplex és egyedi alkotásokat hozzanak létre. A GI portfólió a nagyléptékű mapping projektektől a szcenikai terveken, digitális műalkotásokon a kísérleti rövidfilmekig igen változatos.

„A kiállítás használati kézikönyveként annyit mondhatok, hogy soha ne felejtsük el, és mindig emlékezzünk rá, hogy mi, emberek, mint az egyik legösszetettebb, legkomplexebb élő organizmus ezen a Földön mind »fototópok« vagyunk, hasonlóan a növényekhez, rovarokhoz és más primitív lényekhez. Egyszerűen szeretünk a fény felé fordulni, a fényben élni és a fényben létezni." – emelte ki megnyitóbeszédében Orosz Márton művészettörténész.

A Cinema Mystica jelenleg egyedülálló művészeti projekt, nem csak Magyarországon, de a közép-kelet-európai térségben is. A hasonló tematikájú immerzív digitalis művészeti kiállítások, mint a TeamLab (Ázsia), Atelier Des Lumiéres (Párizs) és Luminarium (USA) nagy sikerrel futnak szerte a világban és egyre nagyobb teret hódítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!