Élettudomány

2022.07.01. 14:46

Az analitika, amely életet ment

Klinikai kutatás és a gyógyszerfejlesztés felgyorsítása a SAS segítségével.

Számos életmentő terápia piacra juttatása megköveteli a gyógyszeripari vállalatoktól a klinikai vizsgálatok hatékony tervezését és üzemeltetését, hatalmas mennyiségű adat összegyűjtését és elemzését, valamint a bonyolult szabályozási felülvizsgálati folyamat kezelését. A SAS, a klinikai kutatások elemzése terén vezető szerepet betöltő vállalat, a SAS Life Science Analytics Framework Azure-on történő telepítése segítségével

nagy teljesítményű technológiákat kínál az élettudományi iparág támogatására – beleértve a gépi tanulást, a mesterséges intelligenciát és az IoT-hez kapcsolódó analitikát.

A fejlett analitikai platform – amely egy nyílt, felhőalapú statisztikai számítási környezet a klinikai vizsgálatok elemzéséhez és benyújtásához – segít a gyógyszeripari vállalatoknak eligazodni a klinikai kutatások analitikájának szigorúan szabályozott világában, ezáltal gyorsabban vezethetnek be új terápiákat.

Az analitika ereje a felhőben

Egy új gyógyszer kifejlesztése a gyógyszerkutatástól a hatósági jóváhagyásig több mint egy évtizedig is eltarthat, a költsége pedig milliárdos nagyságrendű. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA), az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és más szabályozó hatóságok jóváhagyásához szükséges klinikai kutatások hatalmas mennyiségű adatot igényelnek, amelyek kezelése, megosztása és elemzése nehézségekbe ütközhet, ami a betegek jólétét befolyásoló késedelmeket okoz.

A felhőalapú SAS Life Science Analytics Framework integrált és együttműködő környezetet biztosít a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos információk kezelésére és elemzésére, valamint a vizsgálati eredményeknek az FDA és más globális szabályozó hatóságok általi felülvizsgálatára. Az analitikai megoldással az élettudományi szervezetek értékes betekintést nyerhetnek a klinikai adatokból, csökkenthetik a kockázatokat, növelhetik a hatékonyságot, és felgyorsíthatják az életmentő gyógyszerek piacra kerülését.

A klinikai kutatás felgyorsítása a gyógyszeriparban

„Az elsődleges cél a gyógyszerek engedélyeztetése, hogy azok eljuthassanak a betegekhez. Minél gyorsabban sikerül ezt elérni, annál több életet vagyunk képesek megmenteni” – mondta Bhawna Goel, a washingtoni székhelyű Gunvatta kutatási szervezet vezérigazgatója, amely segít ügyfeleinek a gyógyszeripari és biotechnológiai vállalatok, kórházak és szolgáltatói csoportok által előállított klinikai és egészségügyi adatok terrabájtjainak összegyűjtésében, kezelésében, elemzésében és vizualizálásában.

A SAS Life Science Analytics Framework segítségével a Gunvatta képes volt modernizálni a klinikai vizsgálatok megközelítését. A szervezet segít az élettudományi szervezeteknek a biztonságos adathozzáféréssel biztosítani az adatok és eredmények hitelesítését, ellenőrzési nyomvonalat vezetni, és jelenteni az adataikat az egészségügyi hatóságoknak, például az FDA-nak.

„A SAS Life Science Analytics Framework legnagyobb előnye, hogy az analitikai platform felhőalapú. Úgy érzem, hogy a SAS 15-20 lépéssel előrébb ugrott, mint ahol a piac tart” – tette hozzá Goel.

Élvonalbeli klinikai kutatási eszközök kifejlesztése

A SAS élettudományi szakértői a DIA (Drug Information Association) éves találkozóján osztották meg a klinikai vizsgálati műveletek kiválóságának és innovációjának előmozdítására szolgáló újgenerációs megközelítéseket. Itt mutatták be a SAS Clinical Enrollment Simulation Cloudot – egy felhő-natív, SAS Viya 4 alapú megoldást –, amely lehetővé teszi a kutatóintézetek számára, hogy virtuális világban szimulálják az összetett klinikai vizsgálatok beiratkozási folyamatának kimenetelét, ami gyorsabb és előremutatóbb vizsgálati terveket eredményez.

Az új SaaS-fejlesztés – amely még az idén elérhető a Microsoft Azure Marketplace-en – egy nagy teljesítményű, diszkrét eseményszimulációs elemzőmotor segítségével modellezi a klinikai vizsgálatok beiratkozási folyamatát.

Modernizált klinikai vizsgálatok

Míg a jelenlegi klinikai kutatás-fejlesztési modell akadálya lehet a biztonságos, költséghatékony terápiák létrehozásának, a COVID-19 világjárvány és más események új feltételeket is teremtettek.

„Az élettudományi iparágra nagy hatást gyakorolt a világjárvány alatt a digitális átalakulás felgyorsulása és a klinikai kutatás modernizációja” – jelentette ki Simon Tilley, a SAS egészségügyi és élettudományi termékigazgatója. 

„Míg a klinikai kutatások korszerűsítésének üzleti előnyei közé tartozik a jelentős költségmegtakarítás, a hatékonyság javítása, a hatósági jóváhagyáshoz szükséges idő felgyorsítása és a piacra jutás felgyorsítása, a betegek azok, akik a legtöbbet nyerhetnek a klinikai vizsgálatok innovációjából.”

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!