Veszélyben?

2022.08.04. 18:00

A TikTok a gyerekek digitális crackje lehet

A Yard Couch szerzője, Isaiah McCall szerint a TikTok pusztító közösségi médiává válhat.

Pusztító, mert a program interfésze kifejezetten a figyelem megszerzésére és eltérítésére szolgál McCall szerint. Másrészt pedig időzített bombaként ketyeg, mert még a többi fecsegő médiaalkalmazásnál is több adatot oszt meg felhasználóiról.

Az URL Genius mobilmarketing-cég tanulmánya azt mutatja, hogy a TikTok több adatot oszt meg, mint bármely más közösségi alkalmazás – és egyáltalán nem világos, hogy ezek az adatok hová kerülnek. Ráadásul harmadik féltől származó nyomkövetőket használ, s felhasználóinak tevékenységét még az alkalmazásból való kilépés után is nyomon követheti más webhelyeken.

A fogyasztók jelenleg nem tudhatják, hogy milyen adatokat osztanak meg harmadik felek hálózataival, és nem láthatják, hogy adataikat hogyan fogják felhasználni.

– URL Genius.

Aggályos, hogy a Tiktok felhasználóinak 32,5%-a 10 és 19 év közötti, 29,5%-a pedig 20 és 29 év közötti fiatal, aki még cseppet sem törődik adatvédelemmel: a vigyázatlanság visszaüthet.

Erről a közösségi alkalmazásról még inkább elmondható, ami a többiről: digitális kokain, amely hatással van a dopaminra és az emberi agyra. A dopamin neurotranszmitter, amely segít az agy jutalom- és örömközpontjainak szabályozásában. Ez olyan, mint egy „kapcsoló”, melynek használata ezt a gyors üzenetet küldi az agynak: hé, ez jó érzés, csináld újra!

A Forbes egyik cikkében Dr. Julie Albright, a digitális kultúrára és kommunikációra szakosodott szociológus nevezte digitális cracknak, kokainnak a platformot.

Albright úgy fogalmaz: a TikTok-felhasználók „kellemes dopamin állapotban találják magukat, elragadtatva. Szinte hipnotikus, tovább fogják nézni és nézni."

A TikTok a dopamin túlterhelés állandó állapota. Az alábbiakat eredetileg a TikTokon posztolták arról, hogy a könyvek „lassúak és unalmasak”, akció kell:

Miért is akarta betiltani az Egyesült Államok Tiktokot?

Ritkaság, hogy Biden és Trump egyetértsen valamiben, de ebben nem volt vita. Mindketten úgy gondolták, hogy a TikTok nemcsak nemzetbiztonsági kockázatot, hanem veszélyt is jelent a gyerekek mentális egészségére.

Vélemények szerint a TikTok tulajdonosa és üzemeltetője mögött még mindig ott gyanítható a Kínai Kommunista Párt, de nem ez az egyetlen probléma platformmal. Egyesek szerint a TikTok nem tett eleget a gyermekpornó felszámolásáért, megsértette a Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) törvényt, és a tetejébe hozza a kínai spyware-t.

A TikTok a világ leggyorsabban növekvő közösségi média platformja. Mindössze három év alatt a kínai közösségimédia-alkalmazás több mint 1 milliárd aktív felhasználót gyűjtött össze; és 2020 első negyedévében a TikTok egyetlen negyedév alatt a valaha volt legmagasabb letöltésszámot produkálta.

Óriási hatással van a többi közösségi média platformra: a YouTube is másolja a megoldásait, hogy versenyezni próbáljon rövid, addiktív tartalmaival.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!