Linuxosok figyelmébe

2022.08.09. 09:43

Megjött Vanessa, a Linux Mint 21-es

A 21-es kiadás is az Ubuntu új – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verzióján alapul.

Forrás: Shutterstock

Vanessa számos újdonságot kínál a leendő felhasználóknak, amelyek az alábbi három forrásból származnak:

   • Az asztali felületek további tökéletesítésből származó újdonságok,
   • Az Ubuntu alaprendszer frissítéséből származó újabb szoftververziók és finomítások, valamint
   • A Linux Kernel új verziójából származó újdonságok.

A Linux Mint 21-ben a Blueman helyettesíti a Blueberry-t. A Blueberry-hez hasonlóan a Blueman is asztalikörnyezet-független, és minden környezetbe jól integrálható Bluetooth-kezelő alkalmazás.

A Blueman kezelő és a tálcaikon számos olyan funkciót biztosít, amelyek a Blueberry-ben nem voltak elérhetőek, és sokkal több információt tesz elérhetővé, amelyek a kapcsolat felügyeletére vagy a Bluetooth-problémák elhárítására használhatók.

A Blueman a használatbavételkor jobb csatlakozási lehetőségeket kínál, különösen a fejhallgatók és a hangprofilok tekintetében. A Linux Mint 21-re való felkészülés során a Blueman továbbfejlesztett felhasználói felületet kapott, és megkapta a szimbolikus ikonok támogatást is. Az Upstream, a Blueman és a Bluez aktívan fejlesztik és számos környezetben használják.

A bélyegképek, avagy miniatűrök nem jelentek meg néhány gyakori fájltípus esetében, ez használhatósági problémaként jelentkezett.

Ennek oka, hogy az eddigi megoldás nem támogatta ezeket a fájltípusokat. A probléma megoldására egy új Xapp projekt indult „xapp-thumbnailers” néven, amely most már a Linux Mint 21-ben is megtalálható.

A Sticky Notes alkalmazásban mostantól lehetőség van a jegyzetek lemásolására.

Amikor a Sticky Notes azt az utasítást kapja, hogy válasszon különböző színeket az újonnan létrehozott jegyzetekhez, már nem véletlenszerűen választja ki azokat, hanem ciklikusan végigmegy az elérhető színkészleten,. Így, amennyire lehet, minden jegyzetnek más színe lesz

A Sticky Notes alkalmazás Rendszerpanel ikonja át lett alakítva. Az új jegyzetek a szülőjükhöz képest kerülnek pozicionálásra. A panel ikonjára kattintva új jegyzetet hoz létre, ha még nincs jegyzet.

Az automatizált feladatok nagyszerűek a számítógép biztonságának megőrzésére, de néha befolyásolhatják a rendszer teljesítményét, miközben dolgozunk rajta.

A Linux Mint-hez egy kis folyamatfigyelő lett hozzáadva, hogy láthatóvá váljanak a háttérben futó automatikus frissítések folyamata és automatikus rendszerpillanatképek készítése.

A Linux Mint 21 lenyűgöző háttérkép-gyűjteményt nyújt a következő emberektől: Aaron Thomas, Aaron Burden, Calin Stan, Constantin, Denise Bossarte, Dave Hoefler, Evgeni Tcherkasski, Erwan Hesry, Erik Skof, Fakurian Design, Hello Lightbulb, Mike Enerio, Marek Piwnicki, Navi, Paul Carmona, Pawel Czerwinski, Roger Bradshaw, Raphael Lopes, Samuel Ferrara, Steve Johnson , W és Zetong Li.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!