Biztonságos

2022.08.08. 06:00

Víz alatti drónok segíthetnek karbantartani a tengeri szélerőműveket

A tengeri szélerőművek feltérképezését és karbantartását is elvégezni képes drónokat, úgynevezett ROV-okat fejleszt az edinburghi Heriot-Watt Egyetem laboratóriuma.

Nagy-Britanniának igen ambiciózus tervei vannak a szélenergia hasznosítására és ezáltal a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Mintegy 10-15 éven belül több száz tengeri szélerőműpark húzódik majd a brit partok mentén, több ezer turbinát működtetve – mondta el Yvan Petillot, a Heriot-Watt Egyetem robotika professzora az AFP-nek.

A kifejlesztés alatt levő technológia célja, hogy a partról is „ellenőrizhetik és karbantarthatják ezeket a szélerőműparkokat, anélkül, hogy bárkit is veszélybe sodornának” – tette hozzá.

Májusban az egyik drónnak már sikerült önállóan elvégeznie egy tengeri szélerőműpark ellenőrzését. A szerkezetek képesek a szélerőműpark víz alatti részeinek 3D-s feltérképezésére, sőt arra is, hogy elvégezzen olyan kisebb karbantartásokat, javításokat, amelyeket amúgy búvároknak kellene végezniük veszélyes és költséges műveletek során.

Borítóképünk illusztráció, tengeri szélturbinák (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!