Digitália

2022.10.03. 06:00

Tesztelték az új iPhone 14-es baleseti érzékelőjét (videó)

Akad olyan lelkes felhasználó, aki nemcsak a reklámot olvassa el, hanem ki is próbálja a szolgáltatást.

Forrás: Youtube

Mint ismert, az új iPhone-ok megkapták az Apple okosóráiból az ütközésészlelő szolgáltatást. Az iPhone 14 Crash Detection feladata, hogy autóbaleset esetén érzékelje a bajt és önműködően riassza a segélyhívót, valamint az előre megadott kapcsolati számokat.

Az adott esetben életmentő szolgáltatás működésének megbízhatóságát rendesen csak szélsőséges esetekben tapasztalhatjuk meg: vállalkozó kedvű felhasználók azonban elhatározták, hogy a valóságban tesztelik a dolgot.

Meglehetősen vegyes eredmények születettek. Először TechRax videója látott napvilágot a YouTube-on. Öreg kocsival tesztelte az ütközésészlelőt – neki sikeresen aktiválódott a vészhelyzeti riasztás több alkalommal.

Egy újabb teszt azonban lehangoló eredményt hozott: Luke Miani és Sam Kohl youtuber többször vizsgáztatta a Crash Detection funkciót, négy különböző autóval. Próbálták az autók elejét, oldalát és hátulját ütköztetni, sőt, még borulásos változat is született.

A végeredmény lehangoló: nekik egyik ütközés sem tudta aktiválni a funkciót. Akármilyen súlyos is volt az ütközés, az iPhone 14-es hallgatott.

Elméletileg ha a mobil súlyos – nem tudni, pontosan mit ért az Apple „súlyos” alatt – autóbalesetet észlel, figyelmeztetést jelenít meg, majd 20 másodperc elteltével automatikusan segélyhívást indít, hacsak nem állítjuk le az akciót. Az iPhone az alábbi reklám szerint hangüzenetet játszik le a segélyszolgálatnak, amely tájékoztatja őket arról, hogy súlyos balesetet szenvedett, és megadja nekik a tulajdonos koordinátáit.

Az Apple bizonyára alaposan és körültekintően tesztelte a funkciót, mégis, a két fiatal próbája – kérjük, ne próbálja ki otthon – arra int, hogy érdemes több biztonsági megoldással körülvenni magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!