Digitália

2022.11.21. 14:20

Totális iPhone-hiány: Kína veterán katonákat küld a gyárba

A legdrágább, felső kategóriás iPhone 14-esből világszerte hiánycikk lett, Magyarországon is nehezen lehet hozzájutni.

Terry Gou, a Foxconn alapítója

Forrás: Shutterstock

Bár az iPhone 14 Pro és a 14 Pro Max nem hozott sok érdemi újdonságot a tavalyi modellekhez képest, mégis világszerte hiánycikké vált. Az UBS friss jelentése szerint 30 országban, köztük hazánkban sem lehet könnyen hozzájutni ezekhez a készülékekhez. Amerikában a megrendelésekre jelenleg átlagosan 34 napot kell várni, de aki még az iPhone színét is meg akarja választani, csak az ünnepek, december 28. után számíthat a telefonra.

A hiány oka, hogy a kínai Csengcsouban, ahol a Foxconn gyárban szerelik ezeket a készülékeket, újra tombol a Covid-járvány. A kemény korlátozások miatt a fő összeszerelő üzem jelentősen csökkentett üzemidővel működik.

Kína immáron azt szeretné, ha leszerelt katonák segítenék a termelés fellendítését a világ legnagyobb iPhone-gyárában Csengcsouban. A katonáknak szóló felhívást a Népi Felszabadító Hadsereg veteránügyi irodája adta ki: ez ugyanabban a tartományban található, mint az üzem.

A WeChat üzenetküldő alkalmazáson közzétett nyílt levelében úgy fogalmaz a Népi Felszabadító Hadsereg, hogy a veteránok mindig a Kommunista Párt parancsnoksága alatt állnak, és

„ott kell megjelenniük, ahol szükség van rájuk”.

Sürgették a katonákat, hogy „válaszoljanak a kormány felhívására”, és „vegyenek részt a termelés újraindításában”.

A tajvani központú Foxconnak számos gyára van Kínában.

A mintegy 10 millió lakosú Csengcsou városában található üzem több mint 200 000 dolgozót foglalkoztat, és a világ iPhone-jainak 70 százalékát – napi körülbelül 500 000 darabot – állít elő.

Az év eleji kínai Covid-hullám néhány Foxconn-gyárat ideiglenes bezárásra kényszerítette. A termelés fenntartása érdekében a csengcsoui gyár 2022 eleje óta „Covid-buborék” alá került. 

A pozitív eredményt adó alkalmazottakat a gyáron belüli karanténközpontokba küldik, de ez egyelőre nem akadályozta meg a dolgozók további fertőzését.

Októberben néhány újabb esetet találtak a gyárban – ezzel egy időben a város lezárását is bejelentették több körzetben: közel 1 millió ember mozgását korlátozzák a zéró-Covid jegyében. A Foxconnban történt fertőzések számát nem hozták nyilvánosságra.

A járvány pánikot váltott ki a gyárban. A közösségi médiában megosztott videók azt mutatják, hogy a munkások átugrálnak a kerítéseken, úgy próbálnak menekülni.

Zhengzhou Foxconn offers high salary to recruit 200 thousand workers
Foxconn alkalmazottak
Fotós: Zhou Bo / Forrás: AFP

A Foxconn gyártósorainak alig kétharmada üzemel a TrendForce szerint. A kínai állami média, a Global Times becslése szerint 10 000 további munkavállalóra van szükség a gyárban.

A NetEast online híroldal arról számolt be, hogy a Foxconn arra kéri a helyi önkormányzatokat, minden faluból küldjenek legalább egy embert dolgozni az üzemeikbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!