Digitália

2023.01.08. 06:00

Lusta levelet írni? Megírja a mesterséges intelligencia!

Némileg mintha magyarul is tudna, de igazán értékes segítség idegen nyelveken lehet a ChatGPT Writer. Akár kisebb dolgozatokat is megfogalmaz helyettünk.

Forrás: Shutterstock

Magánfelhasználásra ingyen elérhető a több internetes böngészőbe letölthető-beépülő bővítmény, amely a ChatGPT mesterséges intelligenciáját használja e-mailek megírására. Ha nincs időnk vesződni a pontos fogalmazással, de mégis udvarias és részletező választ kellene adnunk, elvégzi a munkát – több nyelven – a mesterséges intelligencia.

A ChatGPT – itt számoltunk be róla először – egy olyan párbeszéd-alapú AI chatbot, amely képes megérteni a természetes emberi nyelvet, és részletes, művelt emberhez méltó, írott szöveget generál. A GPT – vagyis a Generative Pre-Train Transformer – a szöveggeneráló mesterséges intelligencia-család legújabb fejlesztése, az OpenAI alapítvány legújabb chatbotja.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulási technikák által kiképzett rendszert úgy tervezték, hogy beszélgetős internetes felületen keresztül információkat adjon és válaszoljon a kérdésekre.

Ez a párbeszédes forma nem csak azt teszi lehetővé a ChatGPT számára, hogy válaszoljon, de képes beismerni a hibáit, vitatni a szerinte helytelen következtetéseket és elutasítani a téves gondolatokat. És minél több emberrel beszél, annál többet tanul és tud.

A most megjelent ChatGPT Writer egy ingyenes bővítmény, amely a ChatGPT képességeit használja fel levélírásra. Minden Chromium-alapú böngészőben működik: ilyen például a Chrome, a Brave és az Edge. Kiválóan együttműködik a Chrome böngészővel, javasolt abban kipróbálni.

Használatához először ingyenesen regisztráljuk magunkat a chat.openai.com oldalon – pár pillanat az egész –, majd telepítsük a ChatGPT Writer bővítményt a Chrome Internetes áruházából.

Fontos, hogy a levelezésünk előtt-alatt ne lépjünk ki a Chrome másik ablakában futó ChatGPT-ból.

Ezután csak egyszerűen nyissunk meg Gmailben egy levelet és válaszoljunk rá úgy, hogy a Gmail-bal alsó sarkában újonnan feltűnt ikonra bökünk. Ha az ikon nem jelent volna meg, csukjuk be és nyissuk meg újra a böngészőt.

 

Az alábbi tartalmú tesztlevelet küldtük önmagunknak:

„Hahó, kedves felhasználónk! Ez itt egy tesztlevél, ami azt teszi próbára, hogy mit tud a ChatGPT Writer.”

Miként a kép- vagy zenegeneráló programokban, itt is elég egy-két szóval jelezni, hogy mit fogalmazzon a mesterséges intelligencia. Ezt a pár szót, „prompt”-ot adtuk meg:

„Kérem, magyar nyelven válaszoljon. Örülök, reménykedem, várom”

Megnyomtuk a Generate reply gombot, s szélsebesen az alábbi levelet írta meg válaszként, helyettünk:

„Hali! Nagyon örülök, hogy csatlakoztál hozzám. A ChatGPT Writer egy olyan szövegszerkesztő alkalmazás, amelynek segítségével lehetőséged van írni üzeneteket, szövegeket, cikkeket, stb. A ChatGPT Writer egy nagyon hasznos eszköz lehet a szövegírásban, mivel segítségével gyorsabban és könnyebben tudod megfogalmazni az ötleteidet, és akár különböző műfajokban is tudsz írni vele. Remélem, hogy segíthetek neked a ChatGPT Writer használatában. Ha bármilyen kérdésed lenne, nyugodtan kérdezz bátran!”

 

Magyarul többnyire inkább lefordítja az egész üzenetet, de angol nyelvű levélre – szintén pár kulcsszó megadásával – remek feleleteket ad.

Mikor egy olyan levélre válaszolt, amelyben azért aggódtunk, hogy a Discord-jelszavunkat ellopták (I was not on Discord! Please tell me who it was and what I should do now!), az alábbi szöveget írta:

It sounds like you're concerned that someone may have accessed your Discord account without your permission. If you did not initiate the login attempt, it is possible that someone else has gained access to your account. In this case, it is important to take action to protect your account.

The first step you should take is to change your password. You can do this by going to the "Settings" menu in Discord and selecting "Change Password." Make sure to choose a strong, unique password that is not used for any other accounts.

Next, you may want to consider enabling two-factor authentication (2FA) for your account. 2FA adds an extra layer of security to your account by requiring you to enter a code that is sent to your phone or email in addition to your password when logging in. This makes it more difficult for anyone else to access your account even if they have your password.

If you continue to have concerns about the security of your account, you can contact Discord support for further assistance. They may be able to help you identify the source of the login attempt and provide additional guidance on how to secure your account.

Érdemes kipróbálni. Az alábbi demóban a válaszadásakor nem felgyorsított videót, hanem valós sebességet látunk: ilyen gyorsan válaszol a kérdésekre.

Fejlesztői szerint nem tárol érzékeny adatokat, s kizárólag a leírt promptjainkat jegyzi meg. Azért telepítéskor külön felhívja a figyelmünket a program, hogy titkos dolgainkat ne írassuk meg a ChatGPT-vel. A Gmail után hamarosan érkezik a LinkedIn és az Outlook változat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!