Digitália

2023.03.21. 06:00

Eladták a világ legnagyobb online pornócégét – igazán meglepő vevőnek

Az utóbbi években egyre több botrányba keveredő, felnőtt szórakoztató oldalakat üzemeltető cég váratlanul erkölcsös vevő kezébe került. Vagy mégsem?

Forrás: Shutterstock

Az eddig cégtulajdonos, a MindGeek folyamatos problémákkal küzdött a fizetési szolgáltatókkal az illegálisan feltöltött videók miatt.

A MindGeek hatalmas, de problémás márka. A cég az internet legnagyobb forgalmú webhelyeivel – Pornhub, Youporn, Brazzers, Redtube, Men.com, Sean Cody, Trans Angels, Nutaku – rendelkezik, de botrányokba keveredett, mert nem tudta megakadályozni, hogy a felhasználók illegális videókat töltsenek fel vagy nézzenek meg, beleértve a gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló tartalmakat is.

A 2020-as botrány

A New York Times közzétett egy cikket, amiből kiderült, hogy a Pornhub gyermek- és bosszúpornóból is pénzt keres. Erre válaszul a hitelkártya-szolgáltatók leállították a fizetések feldolgozását. A Visa és a Mastercard megszakította a kapcsolatát a céggel, ami a MindGeeket arra kényszerítette, hogy

több mint tízmillió videót töröljön,

s hogy kiköszörüljék a csorbát, a szabályozást szigorították, állítólag elkezdték komolyan ellenőrizni a feltöltő felhasználók életkorát.

A szolgáltatóknak továbbra is megtagadták a hozzáférést a TrafficJunky hirdetési hálózathoz, miután egy kaliforniai bíróság kijelentette, hogy „a Visa felelősségre vonható azért, mert segített a MindGeeknek gyerekpornóból bevételt szerezni”.

A MindGeek vezérigazgatója és második embere lemondott, de a cégen ez sem segített. Ráadásul azzal is megvádolták a hatalmas cégcsoportot, hogy „sok éven át nem beleegyezésen alapuló szexuális tartalmú videókat tároltak”.

A cég ellen jelenleg több per is folyik, amelyek alapja, hogy azt állítják, tudatosan profitáltak a gyermekek szexuális zaklatását bemutató tartalmakból. A platform állítása szerint mostanra eltávolított minden ellenőrizetlen tartalmat, és immáron a felhasználók által feltöltött videókban szereplő személyeknek igazolniuk kell a személyazonosságukat. Hasonló szolgáltatók, mint az OnlyFans, szintén ilyen irányelveket követnek a nem konszenzusos tartalmak visszaszorítása érdekében.

Kinek adták el a céget?

Pár napja a MindGeeket felvásárolta egy kanadai magántőkealap, az Ethical Capital Partners. Bár a felvásárlási árat nem hozták nyilvánosságra, az etikus (?!) tőkebefektető a kiszivárogtatások alapján körülbelül 460 millió dollárt fizetett, az ügy 50 százalékos haszonkulccsal bonyolódott.

Az Ethical Capital Partners sajtóközleményben jelezte szándékát, hogy „megoldja a vállalat jogi problémáit”. Életkor-ellenőrző és képfelismerő szoftvereket vetnek be, hogy felismerjék az illegális tartalmakat.

Mi is pontosan az Ethical Capital Partners, az a befektetési cég, amely éppen időben jelent meg, hogy ezt az egyetlen tranzakciót végrehajtsa? Elnöke, Rocco Meliambro a kanadai kannabisziparból jött.

A Financial Times arról számolt be, hogy az Ethical Capital Partners továbbra is az eddig vezetők egy azonosítatlan csoportja alatt fog működni az ECP vezetői csapata mellett, amely „jogászokból és korábbi kannabiszbefektetőkből áll”. A hírt végül maga az ECP is megerősítette honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!