Digitália

2023.04.13. 06:00

Az évtized végére elkészülnek a rák- és a szívbetegség elleni oltások

Vezető gyógyszeripari cégek szerint az új vakcinák milliók életét menthetik meg.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sergey Nivens

A szakértők szerint életek milliói menthetők meg egy sor új oltóanyag-készlettel, amelyek számos betegség, köztük a rák kezelésére szolgálnak. Az egyik vezető gyógyszergyártó, a Covid-19 világjárvány alatt a laikusok számára is ismertté vált Moderna cég közölte: 2030-ra elkészülnek a rák-, a szív- és érrendszeri és az autoimmun betegségek, valamint más betegségek elleni gyógyszereik.

A kutatók szerint a nagy gyártóknak 12-18 hónap alatt sikerült rendesen 15 évnyi tudományos haladást letudniuk – a Covid- ellenanyagok fejlesztésének köszönhetően.

Dr. Paul Burton, a Moderna gyógyszergyár főorvosa egyenesen azt mondta a The Guardian-nek, hogy

a cég már öt éven belül képes lesz ilyen kezeléseket kínálni „mindenféle betegségi területen”.

Olyan rák elleni vakcinákat fejlesztenek, amelyek egészen különböző daganattípusokat közvetlenül, az adott rákbetegségre céloznak meg.

Burton szerint „ez a vakcina nagyon hatékony lesz, és sok százezer, ha nem millió életet ment meg. Képesek leszünk személyre szabott rákvakcinákat kínálni több különböző daganattípus ellen az embereknek szerte a világon.”

Arról is beszélt, hogy több légúti fertőzést is meg lehet majd gyógyítani egyetlen injekcióval – ami lehetővé teszi a veszélyeztetett emberek védelmét a Covid, az influenza és a számos légúti  fertőzésért felelős RSV (respiratory syncytial virus, azaz légúti óriássejtes vírus) ellen.

Az mRNS-terápia elérhető lesz olyan ritka betegségek esetében, amelyekre jelenleg nincs gyógyszer. Mint ismert, a Covid alatt megismert mRNS-en alapuló terápiák úgy működnek, hogy megtanítják a sejteket, miként készítsenek olyan fehérjét, amely beindítja a szervezet saját, betegség elleni immunválaszát.

Burton: „Úgy gondolom, hogy 10 év múlva közeledünk egy olyan világhoz, amelyben azonosítani lehet majd egy-egy betegség genetikai okát, és azok egy »viszonylag egyszerű« mRNS-alapú technológiával »kijavíthatóvá« válnak."

A tudósok azonban arra figyelmeztetnek, hogy ha nem tartják továbbra is magas szinten a kutatási beruházásokat, az elmúlt három évben „nagyságrendeket” ugrott fejlődés kárba veszhet.

Egy mRNS-alapú rákvakcina mondhatni figyelmezteti az immunrendszerünket a rákra, amely már növekszik a szervezetünkben, s képes azt megtámadni és elpusztítani anélkül, hogy az egészséges sejteket pusztítaná.

Képes lesz azonosítani a rákos sejtek felszínén lévő fehérje-fragmenseket, amelyek nincsenek jelen az egészséges sejtekben – és amelyek nagy valószínűséggel immunválaszt váltanak ki.

Először is, az orvosok biopsziát vesznek a páciens daganatából, majd elküldik egy laboratóriumba, ahol a genetikai állományát szekvenálják, hogy azonosítsák azokat a mutációkat, amelyek nincsenek jelen az egészséges sejtekben.

Itt (is) belép a mesterséges intelligencia. Egy gépi tanulási algoritmus azonosítja, hogy a mutációk közül melyek felelősek a rák növekedéséért. A legígéretesebb antigének mRNS-eit legyártják és egy személyre szabott vakcinába „csomagolják”.

Burton szerint

az mRNS nem csak a fertőző betegségekre vagy csak a Covidra nyújt megoldást.

„Mindenféle betegségre alkalmazható: rákra, szív- és érrendszeri betegségekre, autoimmun betegségekre, és így tovább. Az ezeken a területeken folytatott tanulmányaink mindegyike rendkívül ígéretesnek bizonyult.”

Januárban a Moderna bejelentette az imént említett RSV elleni kísérleti mRNS-vakcina kísérletének eredményeit, amelyek azt sugallják, hogy 83,7%-ban hatékony legalább két tünet, például köhögés és láz megelőzésében 60 éves és idősebb felnőtteknél. Adataik alapján az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) kiadta rá a vakcina áttörést jelentő terápia elnevezést.

Februárban az FDA ugyanezt a minősítést adta a Moderna személyre szabott rákvakcinájának, a bőrrák melanómában szenvedő betegeknél kapott eredményeik alapján.

Burton szerint nagyságrendileg felgyorsult ennek a technológiának a fejlődése a járvány alatt, ami lehetővé tette számukra a gyártás bővítését is. Így már képesek nagy mennyiségű oltóanyagot rendkívül gyorsan gyártani.

A Pfizer közben a BioNTech-el együttműködve megkezdte egy mRNS-alapú influenza elleni vakcina késői klinikai vizsgálatát, ami más fertőző betegségekre, köztük az övsömörre is irányul. A Pfizer szóvivője a következőket mondta:

„A Covid-19 vakcina fejlesztési folyamatának tanulságai megalapozták az mRNS-kutatással és -fejlesztéssel kapcsolatos általános tudásunkat. Egy év alatt egy évtizednyi tudományos ismeretre tettünk szert.”

Más vakcinatechnológiák gyártója, köztük az amerikai Novavax biotechnológiai cég is profitált a világjárványból. Oltásuk segíti az immunrendszert, hogy felismerje, ha vírussal találkozik, s erősebb választ adjon.

Dr. Filip Dubovsky, a Novavax kutatási és fejlesztési részlegének elnöke a következőket mondta: „Felgyorsult a fejlesztés nemcsak a hagyományos vakcinatechnológiák terén, hanem az újszerűek terén is, amelyeket korábban nem engedélyeztek. Természetesen az mRNS ebbe a kategóriába tartozik, akárcsak a mi vakcinánk.”

Dr. Richard Hackett, a Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) vezérigazgatója azt állítja, hogy a világjárvány kedvező „mellékhatásaként” felgyorsultak a fejlesztések – a 10-15 évet igénylő kutatások egy-másfél évre rövidültek.

Andrew Pollard professzor, az Oxford Vaccine Group igazgatója és az Egyesült Királyság Vakcinációs és Immunizációs Vegyes Bizottságának (JCVI) elnöke úgy látja, az európai konfliktusok fenyegetése miatt fennáll a veszély, hogy a vakcinákra való összpontosítás gyengülhet. Pollard szerint

ha egy lépést hátralépünk, és elgondolkodunk, hogy mire vagyunk képesek békeidőben… (…) A járványok hasonló fenyegetést jelentenek, ha nem nagyobbat, mint katonaiak, de még annyit sem fektetünk a fejlesztésükbe, amennyibe egyetlen atomtengeralattjáró megépítése kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!