Digitália

2023.04.05. 06:00

Csökkent a földgázszámlája – kérjük frissítse számlázási adatait!

Ki ne örülne egy mindössze 8 ezer forintos téli gázszámlának? Esetleg az, akinél nincs is bevezetve. Ömlenek ránk a csaló üzenetek, hamis számlabefizetések, ez a mostani az MVM nevében próbálkozik.

Forrás: Shutterstock

Fotó: G-Stock Studio

Mielőtt ránéznénk a gázszámlára, megállapíthatjuk, hogy még be sem futott igazán a ChatGPT, de már mindenki postafiókját elárasztják a hamis csomagküldésekről, állítólagos árurendelésekről, mondvacsinált be nem fizetett számlákról szóló csaló levelek.

A levél március 26-án érkezett, s szintén március 26-i feltüntetett határidővel próbál sürgetni. Már a feladó címe is ostoba módon kilóg a képből, kevés hivatalos MVM-es levél szokott érkezni a

„fdjellali KUKAC univ-pau PONT fr”

francia e-mail címről. Meg sem kínálták valamilyen félregépelt, de legalább igazinak látszó typosquatting domain címmel. Az összeg maga barátságos a 8,012 forintjával arra apellál, hogy a relatíve csekély összeg miatt a sietősek kapkodva inkább gyorsan le akarják majd tudni, és nem agyalják túl az egészet.

Bár az üzenet tárgysora elég kamuszagú: „a számla befizetésének határideje!”, maga a levélszöveg még viszonylag elég jó helyesírást mutat felénk, kivéve persze egy-két ékezet hiányát. És akkor mozgassuk meg azt az egeret is – figyelmeztet az ESET biztonsági cég, hogy lássuk milyen linken kellene ezt a bizonyos befizetést intézni. Az egérsúgó ezt mutatja:

„jocaparat.ro/mvmnextonlinee”.

Szóval a francia címről érkezett levélben arra kérnek magyarul minket, hogy a romániai weboldalon fizessük be a magyar gázszámlát, oké értjük, ez biztosan nagyon rendben van és teljességgel hihető is. Sajnos nem voltunk elég gyorsak, ugyanis az adathalász oldalt mostanra már lelőtték – hát így jár, aki nem veszi elég komolyan a behazudott március 26-i határidőt.

Remélhetőleg már kevesen esnek bele az ilyen ordítóan primitív rezsiszámlás csalásokba, felismerve a temérdek gyanús jelet.

És persze akár amiatt is, mert például a szolgáltatói mobilapp segítségével nem csak a számlák és óraleolvasások ellenőrizhetők nagyságrendekkel kényelmesebben, hanem a számla összegek biztonságos befizetése is helyben elvégezhető benne. Igaz, az sajnos jóval több lesz februárra számítva, mint a fent emlegetett 8 ezer forint, de legalább az igazi helyre megy, nem pedig a csalóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!