Értékes információk

2023.04.29. 06:00

Nem csak a banki, az egészségügyi adataink is védelemre szorulnak

Az egészségügyi adataink is értéket képviselnek, így nem meglepő, ha ezeket a rendszereket is folyamatosan külső támadások érik. Az új kihívást napjainkban a kiberbiztonság jelenti már ezen a területen.

Egyre többen lesznek azok, akik megpróbálják megszerezni az értékes egészségügyi adatainkat

Forrás: Shutterstock

A digitalizáció nem csak előnyt jelent egy adott iparágban, de bizony veszélyeket is hordoz. Egészségügyi adatok gyakorlatilag ma már csak a digitális térben keletkeznek, és a modern orvostudomány számos hálózatba kötött eszközt használ. Nem véletlen, hogy a kiberbiztonság ezen a területen is egyre meghatározóbb szerephez jut, ami éppen úgy érinti az egyént, mint azokat az állami és magánszolgáltatókat, amelyek végigkísérik a betegutat. Sőt, az adatok védelmének még nemzetbiztonsági szempontból is van jelentőségük. 

A kritikus fontosságú ágazatok esetében - és az egészségügy bizony ilyen -, a fenyegetések ugyanis rendszerszintű összeomlásokhoz is vezethetnek, amely akár emberéleteket is követelhet.

Az Európai Unió az év elején fogadta el azokat a hálózati és információs rendszerek biztonságára vonatkozó új irányelveket (NIS2 - Network and Information System 2), amelyeket jövő őszig minden tagállamnak be kell illesztenie saját jogrendszerébe. Ez a remények szerint jelentősen hozzájárulhat a kiberbiztonság növeléséhez, hiszen számos területre kiterjed és számos szereplőt érint.

Egyre többször próbálhatják majd megkaparintani az egészségügyi adatokat

A külső támadások gyakoribbá és összetettebbé váltak Dr. Rami Riman, az InterSystems EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) régióért felelős vezetője szerint. Az egészségügyi szakértő szerint, aki előad majd a május 17-én megrendezésre kerülő a 2. Digital Health Essential konferencián, 

a személyes adatok védelme mellett a működés stabilitása is kulcsfontosságú, hiszen ez legalább akkora problémát jelenthet a rendszert üzemeltetők számára, mint maguknak az adatoknak az elvesztése vagy illetéktelen kezekbe kerülése.

 Az adatvezérelt egészségügy esetében a hatékonyság növelése, így a költségek csökkentése és a jobb ellátás, miatt komoly hangsúlyt kap a beteginformációk különböző egészségügyi szolgáltatók közötti kommunikációja.

Az egyre több eszköz és az egyre több adat így azt is jelenti, hogy az egészségügyi kiberbiztonság jelenleg - és feltehetően még jó ideig - az egészségbiztonságnak az egyik meghatározó tényezője lett. Ez pedig kihatással van az egészségügyi ágazati fejlesztéseire is.

Folyamatos fejlesztés nélkül nem megy

Tehát aki nem fordít elegendő erőforrást a digitális fejlesztésekre, az az egészségügyi ágazatban is lemarad. A digitalizáció új látásmódot kíván minden szereplőtől – véli Póda Tamás, a Synlab kereskedelmi és marketingigazgatója. 

A digitalizáció és az adattudomány tehát óriási támogatást adhat az egészségügyi ellátás javításának itthon is. A jövő egészségügyi intézményeiben ugyanis „digitális” pácienseket látnak majd el – hangsúlyozza a rendezvényen szintén előadó Dr. Esther Saiag a Tel Aviv Sourasky Medical Center képviseletében. Izrael legnagyobb betegellátó intézménye évente 1,8 millió beteglátogatást kezel, az 1500 ágyra pedig egymillió lakos jut a metropoliszból és a környező agglomerációból. 

Az új kihívások merőben új látásmódot, új szakembereket és új jogi szabályozást kívánnak. A kormányzati digitális egészségügyi reform eredményeképpen a tervek szerint a korszerű infokommunikációs megoldások megjelenésével és a telemedicinális szolgáltatások kialakításával hatékonyabbá válik az intézmények működése. Ez hozzájárul a humánerőforrás-kapacitás optimálisabb szervezéséhez, jobb kihasználásához és az egészségügyi dolgozók adminisztratív terheinek csökkentéséhez - okos eszközök bevonásával és a virtuális térben megvalósuló ellátások segítségével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!