Kifinomult taktikák

2019.04.27. 07:13

A vállalkozások fele fordulna biztonsági szolgáltatójához

Az európai vállalkozások több mint fele (57%) érzi azt, hogy a támadók könnyedén tudnak végrehajtani rosszindulatú akciókat nyomok nélkül.

Forrás: Shutterstock

A Kaspersky Lab legújabb felmérése szerint a megkérdezett vállalatok 79%-a szeretné tudni, hogy ki áll a támadások mögött. Másrészről, mivel az európai IT döntéshozók tisztában vannak azzal, hogy a kiberbiztonsági nyomozás milyen kihívásokat jelent: a megkérdezettek több mint fele egy esetleges kibertámadás után először biztonsági szolgáltatójához fordulna.

Figyelembe véve a szervezeteket érintő számítógépes bűncselekmények számának és hatékonyságának növekedését – a felmérés során ötből egy IT döntéshozó (21%) mondta azt, hogy az elmúlt 12 hónapban megnőtt a vállalataikkal szembeni támadások száma az előző évhez képest – a válaszadók több mint fele (57%) úgy véli, hogy a kibertámadók számára kifejezetten könnyű nyom nélkül véghezvinni akcióikat. Ez az adat az Egyesült Királyságban és Franciaországban átlag feletti: 65 illetve 64 százalék.

Csökkenteni kell a támadási felületet

A gazdálkodó szervezeteknek nehéz feladatuk van akkor, amikor előre akarják jelezni a támadók lépéseit, vagy csökkenteni akarják a lehetséges támadófelületet, néha ez túlságosan is nagy kihívást jelent néhányuk számára. Az informatikai döntéshozók 20%-a ismerte el, nem tudja hogyan volt lehetséges az ellenük irányuló legutolsó kibertámadást végrehajtani, ami arra enged következtetni, nagy szükség van a védelmi stratégiájuk újragondolására.

Bár a válaszadók többsége (68%) egyetért azzal, hogy a kiberbűnözőket ritkán kapják el és állítják bíróság elé, még nagyobb az arányuk (79%) azoknak, akik szeretnék megtudni, hogy kik állnak a szervezetüket ért támadások mögött.

Tudatában annak, hogy a lehetséges támadók egyre kifinomultabb taktikákat alkalmaznak a lebukás elkerülése érdekében, nem meglepő, hogy az európai vállalkozások informatikai döntéshozóinak többsége (71%) egyetért abban, hogy a számítógépes bűnözés felderítése komplex feladat, amit csak a legjobb vizsgálók tudnak végrehajtani.

Az emberek kiberbiztonsági szolgáltatókba fektetett bizalmának másik jele az a tény, hogy több informatikai döntéshozó mondta azt, szervezetük először a kiberbiztonsági szolgáltatóhoz fordulna, nem pedig egy bűnüldöző szervhez (51% vs 36%). Ezt a bizalmat egy korábbi felmérés is igazolta: a vállalkozások 86%-a gondolja úgy, hogy szolgáltatója etikusan jár el az adatgyűjtés és -felhasználás során.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!