Észrevételeket várnak

2019.03.28. 18:14

Ár-összehasonlító weboldalakat kezd vizsgálni a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal piacelemzést indít az úgynevezett digitális ár-összehasonlító eszközökről, azaz a vonatkozó honlapokról és mobil-applikációkról.

Forrás: Shutterstock

A GVH az elmúlt évben közzétett középtávú digitális fogyasztóvédelmi stratégiájában jelezte, hogy nagyobb figyelmet kíván szentelni az, idézzük: „egyre nagyobb számú és elterjedtebb digitális összehasonlító eszközöknek a fogyasztói döntéshozatalban betöltött szerepe megismerésének”.

Az összehasonlító eszközök használata

segítheti a fogyasztók tájékozottabb döntéshozatalát, az átláthatóságot, így a piaci versenyt is.

Lényeges azonban, hogy használatuk során a fogyasztó megfelelő tájékoztatáshoz jusson, az összehasonlított termékjellemzők és árak valósak legyenek, s a fogyasztó tudja, hogy az összehasonlítást valamint a rangsorolást milyen szempontok alapján végzik.

Pontosan ki, hogyan hasonlít össze?

Tudjon a felhasználó arról is, hogyan használják fel adatait az üzleti modell részeként, illetve, hogy pontosan ki az adott digitális összehasonlító eszköz üzemeltetője.

A GVH a piacelemzési eljárásban annak feltárására törekszik, hogy megállapítsa, az eszközök működtetői mennyire ismerik a fogyasztókkal szembeni tisztességes kereskedelmi gyakorlatok támasztotta elvárásokat, és mennyire felelnek meg ezeknek.

Áttekinti hogyan és miért változtak az ilyen eszközök akár tartalmilag, akár megjelenésükben, milyen üzleti modellek állhatnak ezek hátterében, s hogy üzemeltetőik milyen kommunikációs tevékenységet végeznek.

A GVH az elemzésben

azon szektorokra összpontosít, amelyekben a fogyasztóknak magas keresési költségeik lehetnek,

az eszközöket a fogyasztók széles köre veszi igénybe, a piacon kevés ilyen eszköz verseng, vagy ahol az összehasonlító szolgáltatásokat intenzív kommunikáció kíséri.

Úgy tervezik, hogy a piackutatás részeként elsősorban a kiskereskedelem, a szállásfoglalás és az utazási szolgáltatások, valamint a pénzügyi és a biztosítási szolgáltatások területén elérhető weboldalakat és az azokhoz köthető applikációkat vizsgálják.

A piacelemzés eredményeit, az elemzés által feltárt tényeket és megállapításokat a GVH tanulmányban foglalja össze, és honlapján nyilvánosságra hozza.

A hivatal a piacelemzéshez várja valamennyi érintett észrevételeit a [email protected] e-mail címen.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!