Befektetőkre várnak

2019.07.16. 15:25

Az ígéretes hazai agrárstartupok

Nemzetközi piacra lépés előtt álló vállalkozások mutatkoztak be befektetői alapok és agrárvállalatok szakembereinek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal rendezvényén az ígéretes startupok és a befektetők összekapcsolásával folytatódik a sikeres márciusi innovációs ötletverseny.

Ez az első lépése a hosszú távú agrárinnovációs programnak, melynek célja, hogy a NAK összefogja és lendületbe hozza az induló innovatív agrárvállalkozásokat, ezzel a hazai agrárszakemberek utánpótlásának biztosításához is hozzájárulva.

Éder Tamás, a Bonafarm PR és vállalati kapcsolatok igazgatója, a NAK alelnöke a rendezvényen elmondta:

„Az agrárium, illetve az élelmiszergazdálkodás új technológiai robbanás előtt áll, amelyben kiemelt szerep jut a startupoknak. A most bemutatkozó

hat magyar vállalkozásból három jelenleg Hollandiában fejleszt

és holland termelőkkel dolgozva értékeli terméke működését.

Kulcsfontosságú a hazai agrárium szempontjából, hogy ezek a nagy növekedés előtt álló innovatív vállalkozások Magyarországon találjanak befektetőket és olyan nagy termelői partnereket, akikkel terméküket tesztelhetik, az alkalmazhatóságot értékelhetik és a tapasztalatok alapján dolgozhatnak a fejlesztéseken.”

Az eseményen befektetői oldalról az Arete befektetési Zrt., a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt., a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., az iEurope Capital Kft., a Solus Capital Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt. és a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. képviselői vettek részt.

Eredeti megoldásokkal álltak elő

Bemutatkozott a tejgazdaságok és a húshasznú állományok egészségi állapotát, viselkedését és ,,jólétét” (animal welfare) folyamatosan digitális megfigyelés alatt tartó rendszert fejlesztő Moonsyst; a szarvasmarha-mérlegelést forradalmasító Agroninja; a fekete katonalégy lárvájával az ipari rovartenyésztés elterjesztésén dolgozó Agroloop.

Ki kell emelni továbbá a Serket szoftvergyártó céget, amely segít a gazdálkodóknak, hogy automatikusan nyomon követhessék állatállományukat, megoldásukkal jelentősen csökkentve a globális antibiotikum felhasználást; illetve az éttermeknek egész évben kiemelkedő minőségű fűszernövényeket, ehető virágokat, gyógynövényeket kínáló bedrock.farmot, mely beépített szenzorokkal folyamatosan kontrollált, állandó körülményeket biztosít a növények számára, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztés lakásban elterjeszteni célzó, tápfolyadékos módszert alkalmazó Growberry-t.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal

A NAK tudásbázisa és az agrárszektor egészére kiterjedő vállalati kapcsolatrendszere révén a startupok működő gazdaságokban próbálhatják ki termékeiket, közvetlen visszajelzést kaphatnak a gazdáktól, valamint a termékfejlesztés megkönnyítheti a befektetők és a startupok közti gyors és eredményes együttműködést.

A Design Terminal küldetése az üzleti tehetséggondozás, illetve a vállalkozói kultúra és az innovációs ökoszisztéma fejlesztése, ezért vállal szerepet az innovációs ügynökség a legígéretesebb agrárinnovációs startupok és az agrárszektorban hosszú távú fejlődés lehetőségét látó befektetők összekapcsolásában.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!