Fekete árnyék

2021.11.03. 09:47

Betegek lopott adatait hozták nyilvánosságra hackerek

A Mór nevű rendelőintézet-lánc pácienseinek ellopott adatait is közzé tette az Iránhoz köthető hackercsoport – jelentette az izraeli katonai rádió szerda reggel.

Forrás: Shutterstock

Az Iránhoz kötődő Black Shadow (Fekete árnyék) hackercsoport

a Mór Intézet 290 000 kezeltjének személyes adatait szivárogtatta ki.

A Mór Intézet a Klalit egészségbiztosító pénztár független leányvállalata, ahol elsősorban a különféle diagnosztikai vizsgálatokat végzik.

Az internetre feltöltötték a páciensek orvosi tesztjeivel kapcsolatos adatait, időpontkéréseket, levelezéseket egyebek közt a vérvizsgálattal, nőgyógyászati, vastagbéltükrözéses, ultrahangos és mammográfiai vizsgálatokkal kapcsolatban.

„A legfrissebb kiszivárogtatások további lépést jelentenek az érzékeny személyes adatok nyilvánosságra hozatalában” – nyilatkozott Mei Brooks-Kempler kiberszakértő a Walla hírportálnak.

„Az ellopott információt

felhasználhatják most és a jövőben célzott támadásokhoz, zsaroláshoz, sőt, megkísérelhetik, hogy segítségével az így megismert személynek adják ki magukat”

– tette hozzá.

Az ügyészség kibervédelmi osztályának kérésére a Google letiltotta a hozzáférést a Black Shadow csoport oldalaihoz. Emellett a Telegram nevű üzenetküldő applikáció blokkolta a csoport további két további csatornáját is, amelyeken adatbázisok feltörése révén szerzett személyes információkat terjesztettek.

Előzőleg, kedden az izraeli

LMBTQ-közösség Atraf nevű ismerkedési oldala több százezer felhasználójának adatait hozták nyilvánosságra,

miután lejárt a vasárnap meghirdetett 48 órás határidő, és nem fizették ki nekik a követelt egymillió dollárt.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet keddi beszámolója szerint az Atraf adatainak közzététele jelentősen

megváltoztatja sok ezer ember életét, félelemmel és aggodalommal tölti el azokat, akik még nem vállalták fel az LMBTQ-közösséghez tartozásukat.

A Black Shadow (Fekete árnyék) nevű hackercsoport a Cyberserve nevű izraeli internetes tárhelyszolgáltató cég szervereit törte fel, amelyeken több millió izraeli adatait őrzik. A Mór Intézet és az Atraf mellett megtámadták közlekedési vállalatok, egy idegenforgalmi cég és Holon város egyik múzeumának honlapját is.

A gyanú szerint Iránhoz köthető hackerek vasárnap ultimátumot adtak, hogy ha 48 órán belül nem kapnak egymillió dollárt, akkor nyilvánosságra hozzák az ellopott adatokat.

A katonai rádióban megszólított kiberszakértő elmondta, hogy ebben az esetben a pénzkövetelés csak porhintést jelent, valódi szándékaik leleplezését, hiszen nincs semmiféle biztosíték rá, hogy nem másolták le az ellopott adatokat, és a pénz átvétele után nem hozzák mégis nyilvánosságra őket.

Izrael és Irán évek óta árnyékháborút folytat, amelyben előbbi állítólag többször is a kiberhadviselés eszközeit vetette be az iráni nukleáris program megvalósításának megakadályozására.

Múlt héten példátlan kibertámadás érte az iráni üzemanyag-elosztó rendszert.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!