Román legfelsőbb bíróság

2021.01.27. 09:52

Bűncselekmény más nevében fiókot létesíteni közösségi oldalon

A román legfelsőbb bíróság kimondta, hogy bűncselekmény hamis fiókot létrehozni egy másik személy adataival, az illető tudta nélkül, továbbá az ő nevében információkat megosztani.

Forrás: Shutterstock

A legfelsőbb bíróság a Brassói Ítélőtábla bíráinak kérésére adta ki a jogegységi határozatot egy olyan ügyben, amelyben első fokon egy férfit 3 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítéltek.

A férfi megzsarolta volt barátnőjét, hogy amennyiben szakít vele, kompromittáló felvételeket tesz közzé róla az interneten. Ezt később meg is tette,

létrehozott a nő nevében egy fiókot az egyik felnőtt tartalmakat kezelő internetes oldalon,

és a nőt meztelenül ábrázoló fényképeket, illetve olyan videófelvételeket tett közzé, amelyeken a vádlott a volt barátnőjével szeretkezett.

A Brassói Ítélőtábla bírái a másodfokú jogi eljárás közben fordultak jogegységi határozati kérelemmel a legfelsőbb bírósághoz, mert a romániai bíróságok eddig eltérő módon ítélték meg az ehhez hasonló ügyeket, elítélő vagy felmentő ítéleteket hoztak, vagy megváltoztatták a bűncselekmény besorolását.

A legfelsőbb bíróság határozata szerint amennyiben valaki egy másik személy nevében, annak tudtán kívül, az azonosítást elősegítő valós információk felhasználásával nyit meg és használ egy fiókot, akkor ez a tett kimeríti az egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás fogalmát.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!