Nem vagyunk az étlapjukon

2020.07.31. 10:48

Drónok és robotok segítségével figyelik meg a fehér cápákat

Drónokkal és más fejlett technológiai eszközökkel figyelik a nagy fehér cápákat a dél-kaliforniai partoknál egy tudományos kutatás keretében, amelynek célja, hogy jobban megértsék a tengeri ragadozók viselkedését az emberek közelében.

Aerial view of Basking shark, Cetorhinus maximus, and kayak. is the second-largest living shark, after the whale shark, and one of three plankton-eating shark species, along with the whale shark. Adults typically reach 6 8 m (20-26 ft) in length. The gill rakers, dark and bristle-like, are used to catch plankton as water filters through the mouth and over the gills. Despite their large size and threatening appearance, basking sharks are not aggressive and are harmless to humans. The basking shark has long been a commercially important fish, as a source of food, shark fin, animal feed, and shark liver oil. Overexploitation has reduced its populations to the point where some have disappeared and others need protection England. Biosphoto / Paulo de Oliveira

Forrás: Biosphoto / AFP

Fotó: Paulo de Oliveira

A Kaliforniai Állami Egyetem Del Mar-i cápalaboratóriumának kétéves kutatásában a cápák légi megfigyelését drónokkal végzik, a vízben pedig merülő robotokat használnak. Néhány cápára jeladót is erősítettek, amellyel figyelni lehet a mozgásukat.

A cápák ritkán támadnak emberre, de harapásuk halálos lehet.

Ugyanakkor az ember sokkal több cápát öl meg, mint amennyi ember cápatámadás áldozatává válik.

A tengerészeti hatóságok közlése szerint hétfőn egy 63 éves New York-i nő halt meg az Atlanti-óceánban, miután egy nagy fehér cápa úszás közben megtámadta.

Chris Lowe, a laboratórium igazgatója elmondta: annak ellenére, hogy a cápapopuláció nő és egyre több az ember a vízben, mégsem nőtt a cápatámadások száma. Sőt, egyes években éppenséggel csökkent.

„Ez arra enged következtetni, hogy nem szereplünk a cápák étlapján. Alkalmanként azért történnek balesetek”

- fűzte hozzá.

A laboratórium kutatói a Santa Barbara és San Diego közötti partszakasz vizeit figyelik drónokkal. Segítségükkel megszámolják, hogy hány cápa és hány ember van a vízben, és azt is jegyzik, hogy milyen közel úsznak a cápák az emberekhez és a parthoz. Del Marban egyébként a nagy fehér cápák ivadékgondozásával is foglalkoznak.

Lowe szerint a kutatás segíthet a mentőszolgálatnak a fürdőzők védelmezésében. Információkkal szolgálhat a cápák viselkedéséről, és kiderülhet, hogy vannak-e agresszívebb fajok közöttük. Azt is kutatják, hogy milyen környezeti tényezők növelhetik a cápák emberrel való találkozásának valószínűségét.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!