Német felmérés

2019.05.28. 17:06

Eladósodnak a fiatalok az internet és a mobil miatt

Sok német fiatal számára adósságcsapda a mobiltelefon és az internet, a 25 év alattiak összadósságuk több mint egyhatodával telekommunikációs vállalatoknak tartoznak.

Forrás: Shutterstock

Ez derül ki a német statisztikai hivatal kedden közzétett jelentéséből.

A hivatal szerint azoknak a fiataloknak a kétharmada, akik tavaly adóstanácsadóhoz fordultak segítségét, átlagosan 1573 euróval tartozott, ez több, mint 8850 eurós teljes adósságuk hatodrésze – írja az MTI.

A fiatalok a szolgáltatónak, az idősebbek a bankoknak tartoznak

Ezek a viszonylag alacsony, átlagosan 777 euró nettó jövedelmű fiatalok egy évi teljes jövedelmüket lennének kénytelenek adósságuk visszafizetésére fordítani, feltéve, ha összes bevételüket erre költenék.

Csak a távközlési szolgáltatókkal szemben fennálló adósság törlesztése kéthavi jövedelmüket emésztené fel.

Míg a fiatalok többnyire a távközlési szolgáltatóknak tartoznak, a 65 év fölöttiek leginkább a bankoknak. Ennek a korosztálynak az egy főre jutó adóssága lényegesen nagyobb, mint fiataloké: 23 ezer euró.

A 25 év alattiak körében a túlzott eladósodottság fő oka a „gazdaságtalan háztartásvezetés”, az idősek esetében a fő ok a betegség, a válás vagy a partner halála.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!