Kényszerű lépés

2020.11.17. 10:51

Eladta a Honort a Huawei, hogy túléljen a márka

Egy ideje pletykálják, a kínai óriásvállalat nem is cáfolta, most hivatalossá vált: a pénztárcabarát(abb) Honor okostelefon üzletágat eladták.

Forrás: Honor

A Honort a Shenzhen Zhixin New Information Technology nevű, a Huawei székhelyének otthont adó Sencsen város kormányzatának tulajdonában álló vállalat viszonteladókkal közösen alakított konzorciuma vásárolta meg.

All-day, everyday on a single charge! " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#PowerYourSpeed will be your trusted daily driver especially when you need it the most! How long can you go on a single charge on your current phone?#HONOR10XLite pic.twitter.com/pTuDMmsCeP

Az adásvétel lezárultát követően a Huawei nem rendelkezik majd az új Honor cég egyetlen részvényével sem, és nem fog részt venni az üzlet további működtetésében, illetve a cég döntéshozásában – húzták alá a cég közleményében.

„A Huawei fogyasztói ágazatára az elmúlt időszakban rendkívüli nyomás nehezedett” – fogalmaznak, a problémát a „mobiltelefonok üzletágában szükséges technikai elemek tartós elérhetetlenségének” tulajdonítva.

Az Egyesült Államok májusban tovább szigorította a Huawei-jel szembeni korlátozásokat,

ellehetetlenítve a kínai vállalat számára az amerikai szoftverek és technológiák beszerzését. A Huawei szerint az eladás segíteni fog a Honor viszonteladóinak és beszállítóinak abban, hogy „túljussanak ezen a nehéz időszakon”.

A 2013-ban alapított Honor az eladások tekintetében mára a világ egyik legnagyobb mobiltelefon márkájává nőtte ki magát, évente mintegy 70 millió készüléket értékesítve. Az Honor üzletág az elmúlt öt év során több mint 10 milliárd dollárnyi bevételt termelt a Huawei számára. Az eladásra vonatkozóan azonban nem közöltek pénzügyi részleteket.

Washington nemzetbiztonsági okokra hivatkozva léptetett életbe egyre több szankciót a Huawei-jel szemben tavaly óta, a kínai céget ugyanis azzal vádolja, hogy hozzásegíti a kínai államot a kémkedéshez.

A Huawei tagadja az amerikai vádakat.

A szankciók azonban súlyos csapást jelentettek a vállalat számára, hiszen például a Google szolgáltatásainak használatától elesve a Kínán kívüli vásárlók körében jelentősen csökkent a Huawei okostelefonok népszerűsége.

A vállalat a korlátozások bevezetése óta ugyan azon fáradozik, hogy kiváltsa a készülékei gyártásához használt amerikai termékeket, ám a problémák súlyosságára utal, hogy Richard Yu, a vállalat fogyasztói ágazatának elnöke augusztusban közölte: hamarosan kifogynak az okostelefonok gyártásához használt chipekből.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!