kérdéses biztonság

2019.07.14. 08:18

Életveszélyes lehet a bluetooth-os hajvasaló

Rendkívül aggasztja a biztonsági kutatókat a leghétköznapibb eszközök okossá válása.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Tinatin

Még a hálózati berendezéseket évtizedek óta gyártó cégek termékei is rendszeresen elhasalnak a vizsgálataikon, így sejthető, hogy milyen produkcióra lehet számítani az okosdolgok piacára divatból betörő cégektől – fogalmaz az Origo.

A PenTestPartners biztonsági kutatócég most az Egyesült Királyságban székelő Glamoriser cég hajvasalóját vizsgálta meg közelebbről, a gyártó szerint ez a világ első Bluetooth adatkapcsolatot kínáló hajvasalója. Az a pláne a termékben, hogy egy mobilappjában 80-235°C tartományban szabályozható a hőmérséklete, testre szabható pár stílusbeállítása, és beállítható az automatikus lekapcsolási ideje is – írja a lap.

Nem egy olcsó dologról van szó, teljes áron 130 fontba, olyan 47 ezer forintba kerül.

A mobilappjának vizsgálata során kiderült, hogy a hajvasaló semmiféle hitelesítést sem használ, így a hatósugarába férkőzni képes hekker gond nélkül rácsatlakozhat, majd felülírhatja a beállításait – emeli ki a portál.

Amennyiben a tulajdonosa mondjuk épp csak befejezte a hajvasló használatát, és nem kapcsolta ki manuálisan az eszközt, akkor a támadó egy parancs kiadásával akár 20 percen át is képes lehet feltűnés nélkül 235°C-on működtetni, ami felettébb tűzveszélyes lehet – hívják fel a figyelmet.

A biztonsági cég szerint a probléma megoldható lett volna annyival, ha az eszköz csak egy párosító gomb lenyomása után lenne hajlandó kapcsolatot létesíteni más eszközökkel. Persze lehet vitatkozni azon, hogy ténylegesen mekkora a valószínűsége egy ilyen támadásnak, de mindenesetre a Glamoriser esete jó példa arra, hogy az okoskütyüket készítő cégeknek igenis gondolniuk kell a biztonsági problémákra.

A hajvasalókból egyébként a buta modelleket sem szeretik a brit tűzoltók: évente olyan 650 ezer lakástüzet okoznak az Egyesült Királyságban, ráadásul a tüzek harmada a készülékek váratlan, a használóik által előre nem látható kigyulladása miatt keletkezik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!