lefektette az alapokat

2020.08.27. 10:43

Elhunyt a személyi számítógép egyik úttörője

103 éves korában hunyt el kedden Los Angelesben Arnold Spielberg, a személyiszámítógép-fejlesztés egyik úttörője, Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező apja.

US director Steven Spielberg (L), nominated for Best Director for Munich, poses with his father Arnold Spielberg as they arrive for the Oscar Nominees Luncheon 13 February 2006 in Beverly Hills, California. The Oscars will be presented 05 March. (Photo by SUSAN GOLDMAN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Susan Goldman

Spielberg természetes okok következtében, családja körében halt meg – írta közleményében négy gyermeke.

Spielberg és Charles Propster tervezte a GE-225-ös számítógépet az 1950-es évek végén,

amikor a General Electricnél dolgozott. Fejlesztésük lehetővé tette, hogy a Darthmouth College számítógéptudósai létrehozzák a BASIC programnyelvet, amely alapvetően járult hozzá az 1970-80-as években a személyi számítógépek elterjedéséhez.

„Apa elmagyarázta, hogyan működik a számítógép, de akkoriban a számítógépes tudomány nyelvezete olyan idegen volt számomra, mint a görög. Az egész nagyon izgalmasnak tűnt, de nagyon távol állt tőlem”

- idézte fel Steven Spielberg a General Electric folyóiratában, a GE Reportsban.

Mint hozzátette: később megértette a fejlesztés jelentőségét.

„Mikor egy PlayStationt látok, ránézek egy mobiltelefonra, a legkisebb számológéptől az iPadig apámat látom, és arra gondolok, hogy apám és egy zsenicsapat kezdte el ezt”

- fogalmazott.

Arnold Spielberg 2016-ban egy interjúban szintén elmesélte, hogy megpróbálta fiában felkelteni az érdeklődést a mérnöki tudományok iránt, de őt a mozi ragadta magával. Mint mondta, először csalódott volt, de aztán látta, hogy milyen kitűnő filmes lett belőle.

Spielberg első, Tűzfény (Firelight) című 20 perces filmjét 1963-ban, 16 évesen forgatta apja segítségével. Ez a film lett későbbi, Harmadik típusú találkozások című scifijének előzménye. A különleges effektusokat Arnold Spielberg készítette el a korai produkcióhoz.

Arnold Spielberg ukrán zsidó bevándorlók gyermekeként 1917-ben született Cincinnatiban. Mindig nagyon érdekelték a technikai újdonságok, kilencévesen épített meg első rádióját. A második világháborúban egy bombázóosztag rádiósa volt. Részben az ő háborús emlékei inspirálták később fia Ryan közlegény megmentése című filmjét.

Arnold Spielberg a Cincinnati Egyetemen tanult, majd az RCA-nál foglalkozott számítógép-fejlesztéssel, s ezt követően került a General Electric vállalathoz.

Élete alkonyán a Steven Spielberg által létrehozott Soa Alapítvány archívumának technológiai fejlesztésén dolgozott.

A 73 éves filmrendező Arnold Spielberg legidősebb gyermeke, három lánya közül Anne forgatókönyvíró, Nancy producer, Sue pedig marketinges vezető. Mind a négy gyermekének a 2017-ben elhunyt Leah Spielberg volt az édesanyja, akitől 1965-ben vált el. Szülei válását a filmrendező 1982-es E.T. – A földönkívüli című filmjében dolgozta fel.

Arnold Spielberg még kétszer nősült, harmadik felesége, Bernice Colner Spielberg 2016-ban halt meg.

Borítókép: Steven Spielber és édesapja 2006-ban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!