Automata okosdrónokkal

2019.05.26. 06:00

Elindítja első városi drónszolgáltatását a DHL

A DHL Express szállítmányozó vállalat és az intelligens, automatizált légi járművekre specializálódott EHang között kialakult stratégiai együttműködés célja, hogy létrehozzanak egy teljesen automatikus, intelligens, okosdrón segítségével végrehajtott szállítási szolgáltatást.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Mila Supinskaya Glashchenko

Céljuk, hogy a drónokkal megoldják a háztól házig kézbesítés akadályait Kína nagyvárosaiban – írja az Origo.

„Ez merőben új szállítmányozási folyamat, hiszen egy teljesen automatikus, intelligens drón végzi a munkát. Növekszik a kínai gazdaság és a határokon átnyúló kereskedelem, főként a dél-kínai és a Gyöngy folyó deltája körüli (a kínai Szilícium-völgy Dél-Kínában) területeken, amely utóbbi a növekvő számú kkv és startup vállalkozásoknak ad otthont. Mindez tisztán rávilágít arra, hogy komolyabb logisztikai korszerűsítésre van szükség a térségben, amely egyben innovációs lehetőségeket is teremt” – mondta Wu Dongming, a kínai DHL Express vezérigazgatója.

Az új, testreszabott útvonalon keresztül – amit kifejezetten az adott DHL-ügyfél igényei szerint terveznek meg – a drón megközelítőleg nyolc kilométeren belüli távolságokra képes csomagot szállítani a cég Liaobu-ban lévő szolgáltatási központja és Tungkuan városban lakó ügyfelei között, Kanton tartományban.

Az EHang legújabb, legfejlettebb pilóta nélküli repülőgépét, az úgynevezett Falcon szériát használják. Az okos drónnal történő szállítás sikerrel veszi a komplexebb körülményeket is az út során, így többek között a város forgalmas pontjain kialakult torlódásokat.

Teljesen automata üzemmódban

A drónos szállítás egyik jelentős előnye, hogy az eddig 40 perces szállítási időt 8 percre csökkenti. A normál közúthoz viszonyítva 80 százalékkal költséghatékonyabb a kézbesítés, továbbá csökkenti az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást is. Az expressz szolgáltatások esetében, amikor futár segítsége nélkül, közvetlenül a raktárakból kell eljuttatni a küldeményt címzetthez, az időnek különös jelentősége van.

Fotó forrása: EHang

Az EHang Falcon drónja nyolc propellerrel és négy karral rendelkezik. Úgy alakították ki, hogy tökéletesen meg tud támaszkodni, valamint rendelkezik okos és biztonságos repülési modulokkal is.

Felszereltsége lehetővé teszi a függőleges fel- és leszállást, további kiegészítője a GPS mellett a vizuális felismerés, a repülési útvonalterv, a teljesen automata repülés és a valós idejű hálózati kapcsolat is. A drónok kialakításuknak köszönhetően legfeljebb 5 kilogramm súlyt bírnak el. A függőleges fel- és leszálláshoz speciális tárolórészt alakítottak ki, így a kézbesítés önállóan, távoli emberi segítség nélkül történik, ennek része a kiválasztás, az expressz küldemények szkennelése és tárolása is.

A jövőben a drónok képességeit még szeretnék fejleszteni az arcfelismerés és a személyi igazolvány szkennelése felé.

Borítóképünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!