Megelevenedő Star Trek

2019.05.20. 06:00

Élő beszédből azonnal fordít más nyelvre ez a program

Több-kevesebb sikerrel sokan próbálkoztak már vele, többek között a mostani fejlesztő is. Ki más lehetne, mint a Google?

GEEK ART - Bodypainting meets SciFi, Fantasy and more: 'Star Trek Discovery' Photoshooting with Model Barbara Wegener as Airiam and Enrico Lein as Saru on the bridge of the Starship Enterprise in the Filmwelt Center. Bad Munder, 18.04.2019 - A project by the photographer Tschiponnique Skupin and the Bodypainters and Transformers Enrico Lein | usage worldwide

Ismert megoldás a szövegről beszédre fordító Google Translate, a SayHi, a Microsoft Translator, vagy az iTranslate – mindegyik tud egyébként magyarul is.

Igen, csak a felsoroltak meglehetősen nehézkesen, leegyszerűsítve leginkább úgy dolgoznak, hogy a „hallott” beszédet szöveggé alakítják, lefordítják, „kimondják”. A többszörös átalakítási-feldolgozási folyamat lassú, s a számos konverzió során egyre nagyobb az esély a félrefordításra.

A Google AI (artificial intelligence, mesterséges intelligencia) blogján bemutatott fordítója, a Translatotron azonban úgy működik, mint a Star Trek kommunikátora: nem konvertál több lépcsőben, hanem az MI segítségével hangzó nyelvből azonnal hangzó nyelvre fordít.

Igaz, mint alább látható, a Star Trek fordítója is csődöt mondott néha:

A Google Translatotrona neurális hálózatot használva átugorja a hang átírásának közbenső lépéseit szövegbe és vissza. Ráadásul, elhagyva a gépies szövegfelmondás robotosan groteszk stílusát, megőrzi az eredeti kiejtés hangsúlyait, érzelmeit.

Ezen az oldalon számos hangklipen szemlélteti a Google, hogy hol tart a fejlesztés.

A Translatotron ma egy projekt, ami több éve folyó, különböző munkák csúcspontja ugyan, de még mindig csak kísérlet.

A Google kutatói mindenesetre megpróbálják betakarítani azt a gyümölcsöt, amit az eddig fejlesztési munkák teremtek: talán már nem állunk annyira messze attól, hogy a világ másik végén, idegen nyelven, ám a saját hangunkon szólaljunk meg.

Borítókép: Star Trek ihlette testfestészet (AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!