Eltűnt az „OK”

2020.07.13. 18:00

Eltávolították a Call of Duty videójáték kézjelzését

A népszerű videójátékban használt egyik kézjelet ítélték rasszistának, ezért eltávolították a játékból. Sokan felháborodtak a döntésen.

Forrás: Shutterstock

A Call of Duty videójáték rajongói meglepődve vették észre pár napja, hogy a játékból eltűnt az „OK” kézjel.

A jelzést azért kellett eltávolítani, mert egyes felhasználók szerint a kézjel a fehér felsőbbrendűséget jelképezi, vagyis rasszista. A kézjelzést beszéd helyett lehetett eddig használni a játékban, így jelezték a játékosok egymásnak, hogy minden rendben, de mostantól egy másik, „crush” elnevezésű jelzést tudnak csak használni – írja a V4NA Hírügynökség.

A változtatás sok felhasználónak nem tetszett, a közösségi oldalakon többen is felszólaltak a régi kézjel visszaállítása mellett, de eddig nem jártak sikerrel.

" target="_blank" rel="noopener noreferrer">@CallofDuty before the mid season update there was a gift pack released with the ok symbol i snatched this pack just for the ok symbol but now its been replaced with another emote called crush. I dont want crush. I want the okay symbol. Please respond id like to know why this is

A kézmozdulatban egyesek a w és a p betűket vélik felfedezni, mint a „white power” kezdőbetűit, mellyel a fehérek felsőbbrendűségét fejezi ki manapság egyre több neonáci szervezet tagja.

A BBC egyik cikkében arról ír, hogy Dr. Paul Stocker szélsőjobboldali mozgalmakra szakosodott történész állítása szerint a szóban forgó „OK” jel a szélsőjobboldali emberek által gyakran használt kommunikációs mód.

Többek között a 2019 márciusában az új-zélandi Christchurch-ben történt, 51 halálos áldozattal járó lövöldözés gyanúsítottja, Brenton Tarrant is ezt a kézjelet mutatta a bíróságon, miközben ártatlannak vallotta magát.

Fotó: V4NA

Az amerikai iskolákat is elérte a rasszistának nyilvánított kézmozdulat miatti aggodalom, olyannyira, hogy 2019 májusában egy chicagói középiskolának az egész évkönyvet újra kellett nyomtatnia, miután kiderült, hogy több diák is az említett kézmozdulatot mutatva lett lefényképezve – közölte a Newsweek.com.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!