Fitnesz szelfi

2021.05.05. 06:00

Engedjünk ki: digitális Spa készült az ellazuláshoz

A Cyber Spa platformon a felhasználók online gyakorolhatnak különféle relaxációs technikákat, melyek segíthetnek a digitális stressz és a szorongás kezelésében.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egyre inkább az online térben tanulunk, dolgozunk és vásárolunk, sőt, ott keresünk párt is, és ott építünk közösségeket. Azonban még mindig csak tanuljuk a technológiához fűződő viszonyunk kezelését, vagyis, hogy miként bízhatunk meg jobban a rendszerekben és az eszközökben a személyes adataink kapcsán, és hogyan használhatjuk őket körültekintőbben, elkerülendő a szorongást vagy a kiégést.

A Kaspersky a Cyber Spa platform elindításával ahhoz kívánja hozzásegíteni az embereket, hogy felkészültebbnek érezzék magukat és kevesebb digitális stresszt éljenek át,

aggódás nélkül élvezhessék a technológia nyújtotta előnyöket.

„A világjárvány óriási hatással volt az emberek mentális egészségére, hiszen hatalmas stresszforrást jelentett, és felerősítette a sérülékenység érzését. Ennek főként az lehet az oka, hogy a – Maslow-piramison is ábrázolt – biztonság iránti alapvető emberi szükségleteink kerültek veszélybe.

Ráadásul az, hogy a társasági tevékenységek visszaszorultak, és az, hogy sokan távmunkavégzésre álltak át, azzal járt együtt, hogy kevesebb időt töltöttünk kikapcsolódással, illetve kevesebb lehetőségünk volt a munkával járó stressz csökkentésére és a munkából való kiszakadásra. Mindezek fényében megnőtt a távgyógyászat és a mentális egészséget javító digitális eszközök szerepe” – fejtette ki Berta Vall, a pszichológia doktora, a Blanquerna (Ramon Lull) Egyetem Pszichológiai, oktatási és sporttudományok tanszékének docense.

A Cyber Spa platformon a felhasználók többféle angol nyelvű relaxációs módszer között válogathatnak:

• „Endless serenity” (végtelen nyugalom – audiovizuális meditációk)

• „Sound therapy” (hangterápia – relaxációs hanganyag futurisztikus hangokkal)

• „Fitness selfie” (fitnesz szelfi – arctorna gyakorlatok, amelyek célja a stressz és a negatív érzelmek jeleinek eltüntetése)

• „Digital stress ball” (digitális stresszlabda – érintéses stresszoldó meditáció)

A honlapra való belépéskor a Cyber Spa látogatói kiválaszthatják az eszközt, amelyik érzésük szerint az adott pillanatban a legmegfelelőbb a számukra, vagy egy diagnosztikai teszt elvégzésével megállapíthatják, hogy milyen az általános stressz-szintjük. A teszt elvégzését követően

a platform relaxációs technikákat ajánl a legmegfelelőbb sorrendben.

Mindegyik módszer jól bevált önrelaxációs technikán alapul, a hatásosságuk pedig ismétléssel fokozható. A fejlesztők emellett különleges hangokat is létrehoztak – mint például Jupiter techno, egy fekete lyuk végtelensége, vagy egy barátságos kiborg suttogása – kifejezetten a Cyber Spa hangterápiás kezeléséhez.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!