Micsoda tekintet

2020.11.02. 17:52

Ennek a humanoidnak nincs bőr a képén, de nagyon figyel (videó)

Kissé hátborzongató lett a Disney emberszerű, de „arcbőr” nélküli robotja.

Forrás: Youtube

Fotó: Disney

Ha képesek vagyunk átlépni azon az apróságon, hogy – remélhetően csak ebben a fejlesztési fázisban – az új robotnak szó szerint nincs bőr a képén, akkor lenyűgöző technikai bravúr a most bejelentett humanoid.

Mint a videón látható, képes utánozni az emberi arcmozgásokat, finom fejmozgásokat, pislog és szemével követi az előtte lévő dolgokat.

Természetesen az csak hatásos látszat, hogy a szemével figyel, valójában az ingén elhelyezett kamera- és szenzoregyüttes érzékeli a környezetet és irányítja a robot szemmozgását. Ami azonban olyan hiteles, mintha valóban mindent figyelmesen követne a szeme.

A mellkasát takaró – szerencsére takaró, mert így kevésbé ijesztő – ing alatt mintha még lélegezne is, finoman mozog.

A robotot a Walt Disney Imagineering, az Illinoisi Egyetem, az Urbana-Champaign és a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói fejlesztették.

Tervezői arra hívják fel a figyelmet publikációjukban, hogy a tekintet mennyire kulcsfontosságú a társadalmi kapcsolatok alakulásában. Például a velünk több szemkontaktust létesítő embereket magunkhoz hasonlónak, valamint okosabbnak, lelkiismeretesebbnek, őszintébbnek és megbízhatóbbnak véljük. Kiemelt fontosságú a tekintet az érzelmek közvetítésében is.

Ezért annyira lényeges, hogy egy humanoid „emberi” módon nézzen a környezetére, ránk.

Vélhetően a Disney az általa üzemeltetett parkokban fogja először bedobni a robotot: csak tegyenek majd bőrt az arcára, mert most ijesztőbb a Karib-tenger matrózainál. Holott azt is egy Disney-park látványossága ihlette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!