Az online visszaüt

2021.10.08. 15:00

Évekig foltozhatják a járvány miatt bevezetett informatikai rendszereket

A vállalatok rohamtempóban álltak át a távoli munkavégzésre a járvány alatt: már érdemes lenne foglalkozni az elmaradt kiberbiztonsági fejlesztésekkel is.

Forrás: Shutterstock

Hogy a vállalatok a járvány alatt is tudjanak dolgozni,

felgyorsították digitális átalakítási projektjeiket, ám a kiberbiztonsággal nem igazán törődtek.

Legalábbis a Veritas több mint kétezer informatikai vezető megkérdezésével készített tanulmánya szerint ezeket az elmaradásokat a cégek még legalább két évig törlesztik. A 19 országban végzett kutatás azt találta, hogy egy átlagos szervezet további 2,5 millió dollárt (766 millió forint) kell költsön az újonnan bevezetett technológiák védelmére és a szervezeti sérülékenység csökkentésére. Az összeg mellé legalább 22 új IT szakemberre is szükségük lesz – írja az IT Pro Portal cikke alapján a G Data.

A járvány alatt bevezetett különféle technológiák közül a kutatás szerint a felhős környezetek vannak a legnagyobb veszélyben. Például Nagy-Britanniában a cégek 80 százaléka új felhős funkciókat vezetett be, vagy fejlesztette a meglévőket. A szervezetek 53 százaléka pedig már azonosította a védelmi stratégia hiányosságait.

Nem tudják, mit is kell védeni

Az IT vezetők nem nagyon tudták, hogy pontosan milyen felhő alapú megoldásokat vezettek be a cégnél: közel felük nincs tisztában azzal, hogy hány cloud szolgáltatást használnak, és sokan azt sem tudják, hogy milyen adatot kellene megvédeniük. Egy átlagos szervezetnél

az adatok 39 százalékát sötétnek címkézik: ezek nem használt, alvó adatok.

Ugyanakkor a vállalati adatok fele már elavult, redundáns.

Ahhoz, hogy a szervezetek tudják milyen védelmi stratégiára van szükségük, ismerniük kell az általuk használt infrastruktúrát, de a megvédendő adatokat is. Ennek ismeretében lehet csak megfelelő mértékben csökkenteni a biztonsági kockázatokat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!