Digitális pótvilág

2020.07.15. 15:27

Ez a srác ki sem mozdul a szobájából, mégis átmegy Amerikán

Megfosztotta a valóságos élményektől a járvány ezt az egyetemistát is. Aki azonban úgy döntött, mégis bejárja kontinensnyi hazáját.

Forrás: Shutterstock

Uday Schultz, a Harvard másodéves hallgatója június 19-én indult útnak, hogy bejárja az országot. Autó nélkül, az újra fellángoló járvány idején vágott bele gyermekkori álmának megvalósításába. A nyári szünetben addig kattintgat türelmesen a Google Street View (Utcakép) alkalmazásban, amíg átszeli Amerikát, miközben fizikailag végig a lakásban csücsül a számítógépe előtt.

Napi harminc-hatvan percet akar folyamatosan kattintgatni az úton,

állandóan posztolva, hogy merre tart éppen. Ez volt a kiindulópontja:

Ive decided Im going to drive from Seattle to NYC on Google Streetview. Have been considering this since quarantine began, but am now finally biting the bullet. Trying to get in 30-60 mins a day until I reach. Will post periodic updates here. Heres my starting point: pic.twitter.com/97SPk4mh52

— LGA_A320 wants a bailout for cities and states (@A320Lga) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 19, 2020

Schultz nem unalmában csinálja végig az utat, hanem egyfajta kutatási projektként tekint a magának kitűzött feladatra. Amennyire csak lehet, kihagyja az államközi nagy utakat, viszont kerülőket tesz elhagyott bányák, régi vasútvonalak kedvéért.

Szerinte kattogtatva gyorsabban meg lehet tenni az utat, mint a valóságban. Egészen gyorsan halad, aki rájön a Street View használatának módjára, magyarázta a Vice-nak: az a lényeg, hogy a horizonton kell kattintani. De nem túl magasra, mert akkor a Google hirtelen visszadobja a térképen.

Már egy hónapja úton van, mintegy 60 mérföldet tett meg, s a cikk írásakor már túlment Duluth városán, Minnesota-ban. Nem tudja, mikor fogja befejezni az " target="_blank" rel="noopener noreferrer">itt követhető utat, amin – ha éppen kedve tartja – néha akár a forgalommal szemben is közlekedhet.

its a shame the imagery on this stretch is so bad. Looks like an interesting landscape. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#SEANYC pic.twitter.com/TZD3FtujeU

— LGA_A320 wants a bailout for cities and states (@A320Lga) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">July 4, 2020

Persze az Utcaképben utazni messze nem olyan izgalmas, mint a valóságban, bár a Street View is egyfajta valóság.

Úgy véli, virtuális utazása bizonyos értelemben helyettesíti az igazit, mert reményt ad, hogy a mindannyiunknak hiányzó élmények valamennyire azért helyettesíthetőek.

Schultz egyhamar nem megy vissza a Harvardra, mert az egyetem nemrég bejelentette, a 2020-21-es tanévet online tartják meg.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!