Előzzük meg az adatvesztést

2020.06.16. 11:56

Ezek már alapvető eszközök a mobilbiztonságában

Ahogy a digitális megoldások nagyobb szerepet töltenek be a munkában, játékban, vagy kapcsolattartásban, felértékelődnek a biztonsági szolgáltatások.

Forrás: Shutterstock

Az otthoni munkavégzés arányának emelkedésével egy időben 37 százalékkal ugrott meg az adathalász támadások száma, talán soha nem volt még olyan fontos a megfelelő adatbiztonság, mint napjainkban. A következő tippek és alkalmazások egyszerűen biztosítják a személyes és vállalati tartalmak feletti kontrollt.

Beépített jelszótárolók

Ugyanazt a jelszót használni minden egyes felhasználói fióknál kifejezetten sebezhetővé teszi a készülékeket,

hisz egyetlen feltört jelszó hozzáférést engedhet az összes fontos adathoz.

Ugyanakkor rengeteg különböző jelszó használata kevésbé kivitelezhető, hisz a legtöbb ember számára ezeket nehéz észben tartani.

A legújabb telefonok ezért gyakran érkeznek olyan beépített jelszótároló szolgáltatással, amelyek biometrikus azonosítóval helyettesítik a különböző bejelentkezési adatokat. A Samsung Pass szolgáltatással például elég az ujjlenyomat-olvasást, vagy az arcfelismerést használni, így biztonságosan, bonyolult jelszavak megjegyzése nélkül használhatóak a fontos alkalmazások.

Titkosítás

A telefonon kezelt adatok biztonsága nem csak az első szintű, jelszavas védelemtől függ. A hálózaton keresztül áramló adatokra is érdemes figyelmet fordítani, ehhez pedig a legjobb módszer a titkosítás.

A módszer alkalmazásával a kommunikációs hálózatot biztosító cég vagy szervezet számára az adatok titkosított, nem megismerhető formában jelennek meg, így csak a feladó, és címzett ismerheti meg ezek tartalmát.

Több üzenetküldő alkalmazás, mint a Whatsapp, vagy a Signal automatikusan ilyen védelemmel működik, s a Facebook Messenger alkalmazásban is bekapcsolható a titkosítás. A módszer magas fokú védelmet biztosít, ugyanakkor csak úgy nyújt teljes körű biztonságot, ha egy eszközről használják az üzenetküldő alkalmazást.

Integrált megoldások

Az adathalászok ma már egyre kifinomultabb technikákat használnak, így sok gyártó már nem csak szoftveres, hanem hardveres védelemmel kiegészített megoldásokat is kínál. A Samsung Knox biztonsági rendszere a chip-szinttől kezdve nyújt védelmet, így az egyedi felhasználók személyes adatait, és a vállalkozások eszközeit is integrált biztonsági megoldásokkal védi.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!