Közel nulla szén-dioxid

2019.07.15. 10:41

Fjordok vizét hasznosítja a zöld adattárolás

Adatközpont-bővítés a nulláról 7 hónap alatt: mostantól többen élvezhetik a környezetbarát adattárolás előnyeit.

Az IoT-eszközök növekvő száma és a felhőszolgáltatások népszerűsége miatt egyre több adatot termelünk világszinten. Az IDC előrejelzése szerint 2025-re az adatmennyiség várhatóan 175 zettabájtra nő majd (1 zettabájt 1021-en bájtnak felel meg).

Ezeket az adatokat azonban tárolni és elemezni kell, hogy a gyakorlatban alkalmazható információkat kapjunk, ami tetemesen megnöveli az adatközpontok energiafelhasználását.

A szerverek a globális szén-dioxid-kibocsátás két százalékáért felelősek,

amivel nagyjából ugyanannyira járulnak hozzá a globális klímaváltozáshoz, mint a köztudatban jóval szennyezőbbnek tartott légi közlekedés.

Környezetbarát megoldások

Ezért egyre több céget foglalkoztat a szerverparkok környezetbarát működésre való átállása. Ez a célja a Green Mountainnek is, amely adatközpont-üzemeltetőként 100 százalékban megújuló energiaforrásokat, elsősorban a norvég fjordok vizét használja moduláris adatközpontjaiban.

A cég nemrég a DC2-Telemark nevű egységének kapacitását bővítette ki az átlaghoz képest feleannyi idő alatt, amihez a Schneider Electric nyújtott szakértői segítséget.

Hatékonyság és fenntarthatóság – egyszerre

A norvég hegyekben kialakított DC1-Stavanger és DC2-Telemark nevű létesítmények a világ legzöldebb adatközpontjai közé tartoznak. Az üzemeltető a Schneider EcoStruxture (az esettanulmány itt olvasható) megoldására alapozva építette ki az egységeket néhány évvel ezelőtt.

A szerverparkok 100 százalékban megújuló vízenergiával működnek, és a hűtéshez is a közeli fjord vizét használják, így CO2-kibocsátásuk közel nulla.

A Telemarkot ráadásul úgy alakították ki, hogy keveset süt rá a nap és a levegő is természetes módon hűti, így a berendezések hűtése 330 napon át gyakorlatilag ingyenes.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!