Nem tudják garantálni a biztonságot

2019.04.05. 06:34

Gondoljuk meg, milyen személyes adatot posztolunk a Facebookra

Ezúttal tárva-nyitva találták egy szerveren a felhasználók ismerőseit, posztjait, fotóit – minden adatát.

Forrás: Shutterstock

Nyilván sokan unjuk már a Facebook adatkezelési visszásságairól szóló híradásokat. Mégis, a Cambridge Analytica botránya óta szinte folyamatosan derülnek ki újabb képtelenségek: most méretes balhé derült ki, amit azért

célszerű gondolatban felkiáltójellel ellátni a fészbukolóknak.

Az UpGuard kiberbiztonsági csapata fedezte fel, hogy teljesen védtelenül, a nyilvánosság elé tárva találtak két felhasználói adatbázist.

Az egyik, a Cultura Colectiva mexikói székhelyű médiavállalat szerverén volt elérhető.

A 146 gigabájt méretű, több mint 540 millió adatrekordot tartalmazó felhasználói adatbázis

kommenteket, lájkokat, reakciókat, fiókneveket azonosítókkal együtt(!) és további részletes felhasználói adatokat tartalmazott. Azt írják, az adatbázis körüli gondatlanság aggályosan emlékeztet a Cambridge Analytica esetre.

Egy másik, kaliforniai szerveren pedig „biztonsági mentésként” ott felejtették

huszonkétezer felhasználó FB-azonosítóját, nevét, ismerőseit, kedveléseit, fotóit, eseményeit, érdeklődését,

és így tovább.

A Facebook szóvivője a TechCrunch kérdésére válaszolva közölte, arra nincs bizonyíték, hogy az adatokkal már visszaéltek volna, de „vizsgálják” az esetet.

Ez a legnagyobb mennyiségű Facebook-adat, amelynek a gondatlan kezelése napvilágra került a Cambridge Analytica botránya óta. Akkor a közösségi média óriása több mint 87 millió Facebook-felhasználó adatát kezelte szabálytalanul.

Fotó: AFP/Ludovic MARIN / AFP

Kevéssel az új botrány előtt nyilatkozott a vezérigazgató

Mindezzel nem összefüggésben, pár nappal az UpGuard leleplezése előtt, Mark Zuckerberg vezérigazgató Írországban járva azt nyilatkozta az RTÉ News tévécsatornának, hogy bár sokat fejlődtek és mindent megtesznek, de

„a Facebook nem tudja biztosítani, hogy megállíthatja azokat, akik megpróbálnak beavatkozni a közelgő európai választások tisztaságába”.

Szerinte a Facebook sokat tesz a beavatkozni szándékozók elhárításáért, de a másik fél is folyamatosan fejleszti a technikáit.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!