Járvány

2020.05.12. 06:00

Gyorsan terjed ez az átverős e-mail: ne nyissuk meg a linkjeit

Figyelmesen olvasva lehet észrevenni, hogy segítség helyett csapdába csalja a reménykedőket.

Forrás: Shutterstock

Aki mobilon olvassa a leveleit, annak nehezebb meglátni a hamisításra utaló jeleket. A járvány miatt bajba kerültek a gyorsan terjedő levél címe „Segítségnyújtás a koronavírus ellen”, az „A magyar kormány támogatást nyújtott az új koronavírus elleni küzdelemhez” alcíme miatt kíváncsiságból, érthető figyelmetlenségből hamar kattintanak.

Benne van minden hívószó: „…a magyar kormány az Egészségügyi Világszervezettel együttműködve úgy döntött, hogy kivételes segítséget nyújt”, regisztráció után többek között „pénzügyi támogatást” ígér.

Számítógépen olvasva észre lehet venni, hogy ha a „Regisztráljon segítségért” zöld gombra visszük az egeret, akkor a böngésző bal alsó sarkában megjelenik a tényleges URL, ahová mutat a link: https://segitsegnyujtas.com/atiranyitas.

Ez kamuoldal, pláne, hogy a böngészőbe új oldalon beírva kiderül, hogy a https://segitsegnyujtas.com oldalon nincs semmi.

Kattintással a https://segitsegnyujtas.com/szolidaritas/kormany/ oldalra jutunk, amelyen már zavaros bitcoinos magyarázatok is felbukkannak.

Mindez okostelefonon nem látszik: a megfontolt felhasználó arra lehet csak figyelmes, hogy az egészen hiteles grafikával felépített levél a tárgymezőben koronavírus helyett coronavirust ír, a „hivatalos” levélben „szia” tegező megszólítást használ, s fogalmazójának az ékezetes betűk használatával is gondjai akadhattak, így írja: „kerelmezo”, „kovetkezo”.

Ezután a https://segitsegnyujtas.com/szolidaritas/kormanypages/regisztracio oldal jön, ahol a személyes adatokat kérik és már benne is van a gyanútlan a pácban.

Nem lehet eleget ismételni, csak a hivatalos magyar ügyeleti központtal levelezzünk: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!