Állat-e a robot?

2019.08.22. 06:00

Harcoló robotok videóit távolította el a Youtube

Összetett kérdéseket feszeget a sokakat taszító „alkotások” eltüntetése a videómegosztóról. Eredetileg tévedés lehetett.

Forrás: Shutterstock

A Youtube úgy döntött, hogy az egymással harcoló robotokat bemutató videókat eltünteti, mert azok úgymond „szándékosan okozott állati szenvedést” mutatnak be.

A tisztogatást " target="_blank" rel="noopener">Maker's Muse tette szóvá először. Az eltávolítás számos más csatornát is érint: a finoman szólva nem éppen igényes szórakozás kedvelői némileg hoppon, azaz mindennapi erőszakadag nélkül maradtak.

A csatornák kezelőit e-mailben értesítette a Youtube, amelyben közölte, hogy a videómegosztón nem engedélyezett a harcra kényszerített állatok küzdelme.

Erre figyelt fel az MIT Technology Review, feltéve a kérdést, hogy miért is távolították el ezeket a Youtube-ról? Hiszen ezekben a „műalkotásokban” legfeljebb állati neveket használtak, s nem állatokat.

Néhányat közülük azóta a Youtube visszaállított.

Nehéz értelmezni a videómegosztó gyakorlatát, mert azt sem lehet tudni, hogy emberi moderátor, vagy algoritmus döntött a harcoló robotok eltávolításáról… Amúgy éppen elég – és többnyire – indokolt kritikát kapott mostanában a cég amiatt, hogy sok az erőszak és a gyűlölet a csatornáin.

Más érdekes vonatkozása is lehet mindennek.

A TED alább látható, magyar feliratozásra is kapcsolható, továbbgondolásra sarkalló videóján Kate Darling arról beszél, hogy gyakran úgy éljük meg a robotok valóságát, mintha valódi élőlények lennének.

Utálunk „fájdalmat” okozni nekik, vagy rossz bánásmódban részesíteni őket.

https://www.ted.com/talks/kate_darling_why_we_have_an_emotional_connection_to_robots?language=en&utm_campaign=the_download.unpaid.engagement&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=75915037&_hsenc=p2ANqtz--MGqmlUFZBrGTTa9to_fC7Iw8hZW3sYe1MJMUipuBChk7yHFAfgGI_27WofQfFi6HXef8eqS5LCJJtoRAipYInz5SLJDjCa4hW4V4aQcDQK94T0rQ&_hsmi=75915037#t-8384

Érdemes meghallgatni az előadó érveit. Talán a YouTube egyáltalán nem döntött rosszul, mikor az állati kegyetlenkedés közé sorolta a robotok gyötrelmeit?

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!