Nem kell sofőr

2019.12.25. 06:00

Három nap alatt átszelte egész Amerikát egy önvezető kamion (videó)

Biztonsági okokból volt ugyan a fedélzetén személyzet, két mérnök, de egyetlen egyszer sem kellett átvenni a géptől a vezetést.

Forrás: Shutterstock

Három napon át ment – csakis az emberi személyzet miatt megszakításokkal a hatalmas járgány –, s összesen 2800 mérföld (4506 kilométer) utat tett meg. A Kaliforniából Pennsylvaniaba tartó hűtőkocsi éppenséggel vajat szállított.

A Plus.ai szoftvercég fejlesztette rendszer érzékelőkre, kamerákra, radarokra és LIDAR (fénydetektáló) technológiára támaszkodott: a számítógépes látás természetesen mesterséges intelligencia vezérelte.

Az autonóm – önvezető – teherautózás a nagy távolságok legyűrésével jelentős megtakarítást eredményezhet. Az, hogy a kísérletet ilyen biztonságosan végrehajtották, igazolja, hogy a technikai fejlettség eljutott arra a szintre, amikor már kereskedelmi méretekben lehet gondolkozni a szállításban az önvezető autózásról.

Sokan játszanak még ezen a pályán

Autonóm autók, pontosabban önvezető kamionok fejlesztésével foglalkozik például a Daimler, az Uber és a Tesla is.

A Plus.ai startup cég, valamint a többi gyártó óriási piacot látnak az olyan hatalmas távolságokkal rendlekező országokban, mint az USA és Ausztrália. Ráadásul az előbbiben sofőrből krónikus munkaerőhiány tapasztalható.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!