Járvány

2020.05.14. 12:30

Hőkamera segítheti a hazai vállalatokat a koronavírus idején

Már elérhető a Konica Minolta hőkamerája, amely nagy segítséget jelenthet azoknak a cégeknek, amelyek nem tudtak átállni home office működésre vagy nagy ügyfélmozgás jellemző a telephelyükön.

Forrás: Shutterstock

Ezen vállalatok esetében különösen fontos, hogy lépéseket tegyenek dolgozóik és ügyfeleik egészsége és védelme érdekében. A hőkamerával olyan elsődleges védelmi vonalat állíthatnak fel, melynek köszönhetően csak indokolt esetben lesz szükség tényleges testhőmérséklet mérésre.

A vállalkozások példátlan nehézségekkel néznek szembe a világjárvány miatt. Aki tehette, teljes egészében home office működésre tért át, ugyanakkor vannak olyan iparágak, ahol ez nem volt megvalósítható. Ezeknek a vállalatoknak komoly lépéseket kell tenniük az alkalmazottak és ügyfeleik biztonsága érdekében.

Ennek egyik eleme lehet a dolgozók és a külső partnerek rendszeres ellenőrzése, mellyel idejében kiszűrhetők az esetlegesen lázas személyek. Erre kínál megoldást a Vodafone Magyarország legújabb IoT megoldása, ami a Konica Minolta hőkameráját használja.

A kamerának köszönhetően a tényleges testhőmérséklet mérésre csak indokolt esetben van szükség,

folyamatosabbá, akadálymentesebbé téve ezzel a normál munkamenetet.

A Vodafone Magyarország szolgáltatásai között elérhető hőkamerát elsőként a Würth Szereléstechnika Kft. vette igénybe, mivel a kamera mellett kontroll eszközként kézi hőmérős ellenőrzést is végeznek az összes dolgozón a budaörsi telephelyükre való belépéskor. Ezzel a beiktatott védelmi vonallal biztosítják raktáruk és irodai dolgozóik védelmét a koronavírustól.

Konica Minolta hőkamera
Fotó: Vodafone

A Thermal Radiometry technológiával rendelkező kamera képes a pixel pontosságú felületi hőmérséklet mérésére, kifejezetten magas – akár 0,3 °C – pontossággal. A kamera beltéren, a telephelyek előterében vagy a folyosóra felszerelve 1-5 méter távolságból képes felmérni az adott tárgy vagy személy hőmérsékletét.

A rendszer megfelelően konfigurálva jelez a személyzetnek, ha a belépő vendég vagy dolgozó hőmérséklete meghaladja az előre beállított értéket.

Konica Minolta hőkamera
Fotó: Vodafone

A beállított értéktől eltérő – magasabb mért érték – esetében automatikus hangjelzést ad ki a rendszer, de az értesítés történhet egy, a számítógépen felugró ablak vagy e-mail formájában is. Az illetékes személyzet így időben tudomást szerezhet az esetlegesen fertőzött belépőkről, megkezdve az azonnali elkülönítést és a megerősítő, kézi lázmérést. Az adatkommunikáció vezetékes internet vagy ipari router segítségével működik, de igény esetén mobilkapcsolattal is üzemeltethető.

A kamera felhasználási lehetőségei számos területre kiterjednek. Az eszköz két szenzorral rendelkezik: egy hőmérsékletet mérő „Thermal Radiometry” szenzorral és egy normál, 6Mpixel felbontásúval, mely úgymond vizuális megerősítést is adhat az adott tárgyról vagy személyről.

A készülékek képesek bármilyen felület hőmérsékletének mérésére, ezáltal a preventív tűzjelzésre, bizonyos eszközök hevülése esetén. A thermal megoldás alkalmas lehet ezen felül összefüggő kerítéshatárok figyelésére, mert a kamerától akár több száz méterre lévő behatolóról is képes riasztást adni a rendszer.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!