Beszédes számok

2020.01.18. 06:40

Így alakult a Microsoft sorsa Bill Gates után

Gates a világ leggazdagabb embere: rokonszenves milliárdos, aki 110 milliárd dolláros vagyonából bőkezűen jótékonykodik.

(FILES) In this file photo taken on October 10, 2019 Microsoft founder, Co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, Bill Gates delivers a speech during the conference of Global Fund to Fight HIV, Tuberculosis and Malaria in Lyon, central eastern France. - Democratic presidential hopeful Elizabeth Warren offered to meet Bill Gates after the Microsoft billionaire expressed skepticism about her proposal for a "wealth tax" affecting the richest Americans. Gates, speaking at a New York Times conference on October 6, 2019, said he favored "progressive" taxation but worried about the impact of a large wealth tax on "innovation." (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ludovic Marin

A Microsoft alapítója és tulajdonosa meghatározó szerepet játszott a mikroszámítógép-ipar történetében, olyan szoftverek fűződnek a nevéhez, mint az MS-DOS vagy éppen a Microsoft Windows. A cég vezérigazgatói posztjáról 2000-ben, az elnöki pozícióról 2014-ben köszönt le.

Vajon hogyan alakult a Microsoft sora a Gates korszak után?

Húsz éve 2000 januárban Steve Ballmert nevezték ki a Microsoft vezérigazgatójának, bár Gates formálisan a fedélzeten maradt. Tizennégy évig vitte a céget Ballmer, mikor átadta a vezetést 2014-ben Satya Nadella-nak.

Éppen a legnehezebb időszakban, mikor az akkor még kisebb, így mozgékonyabb vetélytársak, mint a Google és az Apple feltűntek a horizonton. Az új technológiákat használó konkurensek alaposan megszorongatták a Microsoftot, míg az be nem dobta magát a felhőszolgáltatásokba.

Az Azure (2008) és az Office 365 (2011) megjelenésével a siker visszatért Redmondba, de nagy nyereség csak Satya Nadella vezetése alatt jutott az óriásvállalatnak.

Infographic: How Did Microsoft Fare in the Post-Bill Gates Era? | Statista

A Statista által közzétett részvényárfolyam alakulását nézve meglehetően érthető, hogy a részvényesek miért nem emlékeznek jó szívvel Ballmer időszakára. Az ő tizennégy éves működése alatt ugyanis a részvények értéke 33 százalékkal csökkent, míg Nadella idején 300 százalék felett nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!