Baidu, Alibaba, Tencent

2020.10.06. 13:02

Jó formában vannak a kínai technológiai óriáscégek

Miközben a figyelem elsősorban az amerikai techóriásokat övezi a tőzsdén, kínai társaikat sem szabad figyelmen kívül hagyni. A cégek forgalma és nyeresége Ázsiában is megnőtt, a járvány feléjük terelte a keresletet, részvényeik árfolyama is jócskán megemelkedett.

Xiaodu robot, an artificial intelligence robot invented by Chinese multinational technology company Baidu, shows up at Light of Internet Expo 2019 of 6th World Internet Conference in Wuzhen town, Jiaxing city, east China's Zhejiang province, 18 October 2019.

Forrás: Imaginechina / AFP

Fotó: Ni Yanqiang

A tőzsdék a nagymértékű márciusi zuhanás óta szakadatlanul emelkednek, különösen Amerikában, és kiemelten a technológiai szektornak köszönhetően. A féléves masszív drágulás után sokan követik figyelemmel a Facebook, az Apple, az Amazon, a Netflix, a Google (FAANG-részvények) vagy éppen a Microsoft árfolyamát, azonban méltatlanul keveset lehet hallani a hasonló kínai cégekről – mutat rá a Magyar Nemzet cikke.

Márpedig ezeknek a cégeknek ugyanolyan jól megy a koronavírus-járvány alatt, mint amerikai társaiknak.

A három vezető, a Baidu, az Alibaba és a Tencent kezdőbetűiből meg is alkották a FAANG mintájára a BAT betűszót. A cégek szolgáltatásai iránt a komoly tavaszi lezárások időszakában jelentősen nőtt a kereslet, és ez a hatás még most is kitart.

Jóllehet Kínában a járvány lényegében megszűnt, legalábbis az új megbetegedések száma erre utal, és ott előbb zajlottak az események, mint a világ több pontján, a gazdaság az első negyedévben zsugorodott, mégpedig 6,8 százalékkal, a második negyedévben viszont már növekedett, 3,2 százalékkal.

A három nagy cég közül az Alibaba árbevétele 34 százalékkal nőtt a második negyedévben a múlt év hasonló időszakához viszonyítva, részvényei­nek árfolyama pedig 30 százalékkal emelkedett januárhoz képest. A Tencent árbevétele 29, profitja 37 százalékkal bővült ugyanebben az időszakban. A húzóerő az online játékok szegmense volt, 40 százalékos árbevétel-növekedéssel. Megugrott a kereslet a felhőalapú szolgáltatásokra, valamint a távolról való munkavégzéshez szükséges eszközökre és applikációkra: utóbbiakban az Alibaba DingTalk platformja, valamint a Tencent WeChat üzenetküldő rendszerének üzleti változata lett a két nagy nyertes.

A kínai technológiai cégek új irányokba is nyitnak: nem kis mértékben a járványnak köszönhetően érdeklődésük megnőtt az egészségügyi vállalkozások iránt. A CNBC egyik forrása szerint a Baidu tőkeemelésre készül, hogy megalapíthassa saját biotechnológiai cégét. Egy online kereskedelemmel foglalkozó cég, a JD.com pedig JD Healthcare International néven hozott létre egészségügyi vállalkozást, amely a Wall Street Journal szerint nyilvános részvénykibocsátás iránti engedélyért folyamodott a hongkongi tőzsdéhez.

Borítókép: A Baidu Xiaodu nevű robotja egy kiállításon 2019 októberében Kínában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!