Közel emberi

2019.04.02. 09:52

Jó kosárlabdázó ez a robot, de még gyakorolhat (videó)

Tegnap, bolondok napján ugyan, de korántsem bolondozásként a Toyota japán járműgyártó különös sportolót küldött be egy fucsui tornaterembe.

Fucsu, 2019. április 1. A Toyota japán jármûgyártó Cue 3 nevû robotja kosárra dob egy fucsui tornateremben tartott bemutatón 2019. április 1-jén. A 207 centiméter magas robot nyolc hárompontos kísérletbõl ötöt dobott be, a mérnökök szerint ez átlag alatti teljesítmény. A robot háromdimenziós képet alkot a kosárról, a törzsén lévõ érzékelõket használva úgy állítja be a karjaiban és a térdén belüli motorokat, hogy a dobás megfelelõ szöget és ívet biztosítson. MTI/AP/Kagejama Juri

Fotó: MTI/AP/Kagejama Juri

Cue 3 nevet kapott robotjuk igazi kosárlabdáshoz illően 207 centi magas. Végül is a nyolc hárompontos kísérletből ötöt dobott be, ami bizony átlag alatti teljesítmény – egy profi kosárlabdázónak.

De nem egy robotnak!

Óriási utat tett meg a Toyota az emberi alkatú robotok fejlesztéseiben a 2017-ben készült első kosárlabdázójukhoz képest, írja a The Japan Times. Nem kevesebbről van szó, mint hogy előre programozott mechanikus megoldások helyett a karok olyan összetett, gyors és egyedi mozgásokra legyenek képesek, amit csak az ember tud, bonyolult izom- és idegrendszerének szerteágazó igénybevételével.

Az új sportoló, Cue 3 háromdimenziós képet alkot a kosárról, az összes érzékelőjét használva beállítja a karjaiban és a térdében található motorokat, hogy a dobáshoz tökéletes szögben álljon ki.

Részt vett az eseményen Yudai Baba, aki minden bizonnyal a 2020-as tokiói olimpia egyik résztvevője lesz.

Cue 3 még tanulhat pár trükköt, aztán pályára léphet, mondta jóindulatúan.

Amíg nincs egy váratlan áramkimaradás

Korántsem öncélú játszadozásról van szó: a szakértők szerint azok a robotok, amelyek utánozni tudják az emberi mozgásokat, különböző módon hasznosak lehetnek, a gyümölcsszüreteléstől a szállítási feladatokon át a gyárakban és raktárakban végzendő nehéz fizikai munkákig.

Nem a Toyota egy egyetlen elkötelezett fejlesztő: riválisa, a Honda Motor régen fejleszti Asimo-t, ami (aki) nemcsak fut, hanem felismerheti az arcokat, elkerülheti az akadályokat, kezet ráz, tálcát hordoz és italt önt a poharunkba.

Mikor tudnak majd annyit, mint mi?

A jelenlegi technológiai fejlődés ütemével számolva húsz év múlva – mondta Tomohiro Nomi, a Toyota Cue 3-asának mérnöke.

Borítókép: MTI/AP/Kagejama Juri

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!