Hőguta ellen

2019.07.30. 06:00

Jó lenne a forró nyárban: hűt a Sony pólója (videó)

Névjegykártyatartó méretű Bluetooth eszköz segítségével működik az új okosítható ruha.

Forrás: Shutterstock

A Sony alábbi videón látható, zsebre vágható kis készüléke gondoskodik róla, hogy tulajdonosa ne kapjon sokkot a nagy melegtől.

A Reon Pocket kicsi, hordozható légkondicionáló, amit a felhasználó a póló nyak alatti zsebében helyezhet el. Működése az úgynevezett Peltier-effektuson alapul, ami szerint ha kétféle anyagból álló hőelektromos elemen át áramot vezetünk, az érintkezési helyek fölmelegednek vagy éppen lehűlnek, aszerint, hogy az áram milyen irányban halad keresztül.

Ennek megfelelően a Reon Pocketet nyáron hűtésre, télen viszont fűtésre használhatja viselője. A kis készülék képes arra, hogy mintegy 13 fokkal csökkentse, vagy 8 fokkal növelje a hőmérsékletet.

Kép forrása: Sony

A légkondicionálás beállítása Bluetooth kapcsolattal, okostelefonon keresztül lehetséges.

A kütyü 117 dolláros áron jövőre, a tokiói ötkarikás nyári játékok alkalmából kerül piacra Japánban.

Némi fejlesztés még vár rá, mert az első hírekkel ellentétben nem a működési, hanem a készenléti ideje lesz huszonnégy órás: tényleges hűtésre kevesebb, mint két órára lehet rábírni. Ez azért már így is elegendő ahhoz, hogy az azonnali hőgutát megússza a tulajdonosa.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!