botrány

2021.02.14. 19:51

Kiárulta az ügyfeleket a Yandex rendszergazdája

Személyes nyereségvágyból adhatott hozzáférést másoknak a levelezésükhöz.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Méretes botrány tört ki a Yandexnél, a legérzékletesebben talán az orosz Google-nek titulálható vállalat egyik rendszergazdája 4887 felhasználó levelezőfiókjához biztosított illetéktelenek számára hozzáférést – írja az Origo.

Az ügyben kiadott sajtóközlemény szerint az indítéka személyes nyereségvágy volt.A Yandex nem nyújtott átfogó tájékoztatást a részletek kapcsán, így nem világos, hogy mikor kezdődött és meddig tartott az incidens, továbbá a rendszergazda kuncsaftjai milyen célból kívántak hozzáférni az áldozatok e-mailjeihez.

A tevékenységére egy biztonsági audit során derült fény, az elkövető egyike volt azon három személynek, akik támogatási célból képesek hozzáférni az ügyfelek postafiókjaihoz.A Yandex állítása szerint megszüntette az illetéktelenek hozzáférését az érintett felhasználói fiókokhoz, feljelentést tett a rendőrségen, továbbá értesítette az áldozatokat az incidensről. A jövőbeli hasonló esetek megakadályozása érdekében a vállalat változtat a belső működésén.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!