Újabb Facebook-botrány

2019.08.08. 06:00

Kiskorúakat veszélyeztethet a Facebook gyermek-üzenetküldője

Amerikai szenátorok intéztek levelet Mark Zuckerberghez, mert kiderült, nem elég biztonságosan védi a legkisebbeket a Messenger Kids alkalmazás.

Már tavalyi indulásakor is több száz szakértő és gyermekjóléti szervezet szólította fel a Facebookot, hogy vonja vissza a Messenger Kids nevű alkalmazást, amelyet kifejezetten a 13 év alatti korosztálynak szánt a cég. Egyelőre csak Amerikában vezették be.

Már az indulást is nagy ellenkezés fogadta

A Facebook nem való kisgyerekeknek, mert „nem elég érettek ahhoz, hogy megértsék az online kapcsolatok összetettségét, amelyek még a felnőtt felhasználók körében is gyakran félreértésekhez és konfliktusokhoz vezetnek” – írták akkor nyílt levélben.

A közösségi portál a felháborodásra adott válaszában leszögezte, hogy a Messenger Kids csupán segít a gyerekeknek kapcsolatot tartani a család többi tagjával. A Facebook szerint az applikáció nem saját Facebook-, illetve Messenger-fiókot jelent, hanem úgy működik, mint a szülő profiljának kiterjesztése és a használata szülői engedélyhez kötött.

A szenátorok szerint az ígéretet nem tartották be

Többek között a Reuters, a USA Today tudósított róla, hogy Edward Markey és Richard Blumenthal szenátorok az itt olvasható hivatalos levelet küldték Mark Zuckerbergnek.

Megkérdőjelezik, hogy kellően biztonságos-e a Messenger Kids használata gyerekeknek.

Úgy tűnik, hogy a Facebook nem teljesítette az ígéretét, a kicsikkel nem csak azok léphetnek kapcsolatba, akiket a szüleik jóváhagytak.

Mit tesz a Facebook, kérdezik

Mint a minap kiderült, a program rendszere könnyen kijátszható, ha valaki csoportos csevegésbe hívja a kiskorúakat. Így elérhetik őket olyanok is, akik nincsenek benne a jóváhagyási körben.

A szenátorok válaszokat kérnek arra vonatkozóan, hogy az óriásvállalat mit tesz a gyermekek adatvédelme és biztonsága érdekében, hogy teljesítse a szülők elvárásait és teljesítse törvényi kötelezettségeit.

Megkérdezték Zuckerbergtől, mikor jutott a cég tudomására a hiba, valamint hogy elkezdték-e az alkalmazás vizsgálatát, hogy az esetleges további hiányosságokat azonosítsák.

A Facebooknak augusztus 27-ig adtak válaszadási határidőt.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!