Európai viszonylatban

2020.11.14. 15:00

Leginkább a magyar gazdaság teljesítményét fokozza a Huawei

Az Oxford Economics elemzése szerint Európában tavaly tovább növekedett az óriásvállalat hatása.

Forrás: Shutterstock

A tavalyi évhez képest egytized százalékkal, 0,49%-ra növelte hatását Magyarország GDP-jére a Huawei Technologies 2019-ben – derült ki az Oxford Economics most publikált tanulmányából.

A tanácsadócég 12 európai országban vizsgálta meg, milyen hatással volt a vállalat tevékenysége a gazdaságukra, foglalkoztatásukra és adóbevételeikre a tavalyi évben. Ennek mértéke

az európai országok közül a GDP-t és a foglalkoztatást tekintve Magyarországon volt a legnagyobb.

Összességében a Huawei 2019-ben több mint 16 milliárd euróval járult hozzá az európai gazdaság teljesítményéhez, és közvetve, illetve közvetlenül 225 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette.

Az Oxford Economics idén második alkalommal elkészített elemzésében azt vizsgálta, hogy milyen közvetett, közvetlen, illetve indukált hatással volt a Huawei Technologies az európai GDP-re, valamint a foglalkoztatásra és az adóbevételekre. A nemzetközi tanácsadócég szerint a vállalat csak a tavalyi évben közvetlenül vagy közvetve Európa-szerte összesen közel 225 ezer ember foglalkoztatását segítette elő. Maga a vállalat 13.800 embert foglalkoztat, európai jelenlétével azonban közvetett módon több mint 112 ezer munkavállaló megélhetését biztosítja különböző európai vállalatok kötelékében, illetve tevékenysége további 98.500 munkahelyet indukált a 12 vizsgált európai országban.

Országonként vizsgálva 2019-ben az Egyesült Királyság (51.100), Németország (44.800) és Magyarország (21.500) munkaerőpiacára volt a leginkább pozitív hatással a Huawei tevékenység. Relatív értelemben a legtöbbet Magyarország profitált a vállalat foglalkoztatási „lábnyomából”, a Huawei tevékenysége által elősegített munkahelyek az összes foglalkoztatott 0,45%-át tették ki.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!