Ország-világ

2021.03.04. 07:55

Leszállt, majd felrobbant a Mars-utazásokra tervezett űrhajó (videó)

Sikerült függőlegesen leszállnia szerdán a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Mars-utazásra tervezett kísérleti űrhajójának, de a landolás után nyolc perccel felrobbant, akárcsak a korábbi két prototípus a leszállás pillanatában.

This screengrab made from SpaceX's live webcast shows the Starship SN10 prototype during the second attmpted test flight of the day at SpaceX's South Texas test facility near Boca Chica Village in Brownsville, Texas, March 3, 2021. - An unmanned SpaceX rocket exploded on the ground on March 3 after carrying out what had seemed to be a successful flight and landing. (Photo by Jose ROMERO / SPACEX / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /SPACEX " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Elon Musk vállalata élőben közvetítette a YouTube videómegosztón a harmadszor is kudarcba fulladt kísérletet.

A marsi utazásra tervezett hatalmas, Starship SN10-es űrhajó helyi idő szerint szerda este startolt a Mexikói-öböl partján lévő texasi Boca Chica melletti indítóállásról, mintegy tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd néhány percig vízszintes helyzetben ereszkedett, és függőleges helyzetbe fordulva landolt az indítóálláson.

Amikor a földhöz közeledett, lehetett látni, amint lángok csapnak fel az űrhajó oldalán, lent, közvetlenül a hajtóműveknél.

Az űrhajó ennek ellenére rendben földet ért, és már nyolc perce állt az indítóálláson – az automata tűzoltórendszer locsolta a vizet az égő hajórészre –, amikor hatalmas robbanás történt, amely golyóként röpítette a levegőbe a monstrumot. Az űrhajó ezután földbe csapódott és megsemmisült. A robbanás következtében lángtengerbe borult a sivatagos vidéken, lakott területektől távol lévő indítóállás.

A robbanást már a SpaceX YouTube-csatornája nem közvetítette, de például a Twitteren megjelentek erről felvételek.

BREAKING *EXPLOSION* – SpaceX Starship Prototype SN10 exploded after landing pic.twitter.com/cUHNiMSeGp

— Insider Paper (@TheInsiderPaper) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">March 3, 2021

A kísérletet közvetítő szakértő, John Inspraker hangsúlyozta, hogy az űrhajót sikerült „simán” letenni az indítóállásra. A kísérlet fő célja az adatgyűjtés volt ereszkedéskor, és ez sikerült – tette hozzá.

Elon Musk Twitteren méltatta a vállalat szakértőinek munkáját, és ő is azt hangsúlyozta, hogy a Strarship épségben landolt.

„Nyugodj békében, SN10, tisztességes távozás!” – írta.

Az űrhajó startját néhány órával korábban elhalasztották, az utolsó percben, miután már beindították a hajtóműveket. Elon Musk indoklása szerint helytelenül hangolták a hajtóművek tolóerő-szabályozóit.

Két ugyanilyen kísérleti rakétával tavaly decemberben és az idén februárban is végeztek tesztrepülést, de mind a kettő már a földet érés pillanatában felrobbant.

Az újabb kudarc oka egyelőre nem ismert.

A SpaceX Mars-utazásra tervezett újrahasznosítható űrhajójának végleges magassága – a szupernehéz első gyorsítófokozattal együtt – 120 méter lesz, átmérőben pedig 9 méteres.

Embereket és száz tonna rakományt szállíthat majd a Marsra. Musk korábban úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg még az idén végrehajtják az űrhajó első Föld körüli tesztrepülését, de nem zárta ki, hogy a terveket még felülvizsgálják.

Borítóképünkön a hatalmas, Starship SN10-es űrhajó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!