Japán milliárdos

2021.03.03. 17:35

„Magát művésznek érző” útitársakat keres az űrturista

Nyolc útitársat keres maga mellé Mezava Juszaku japán milliárdos, aki a SpaceX magán űripari vállalkozás űrhajóján tervezi megkerülni a Holdat 2023-ban.

(FILES) This file photo taken on September 17, 2018 shows Japanese billionaire Yusaku Maezawa gesturing near a Falcon 9 rocket, during the announcement by Elon Musk for Maezawa to be the first private passenger who will fly around the Moon aboard the SpaceX BFR launch vehicle, at the SpaceX headquarters and rocket factory in Hawthorne, California. - It's the sort of chance that comes along just once in a blue Moon: a Japanese billionaire on March 3, 2021 is throwing open a private lunar expedition to eight participants from around the world.

Forrás: David Mcnew

Fotó: AFP

Mezava Juszaku állja a SpaceX újgenerációs, újrahasználható rakétájával, a Starshippel történő utazás teljes költségét.

Eredeti terve az volt, hogy elismert művészeket hív meg vendégként az egyhetes űrutazásra. Új felhívásában – mint közölte – tágan értelmezi a művész fogalmát,

vár mindenkit, aki valamilyen módon művésznek érzi magát.

Az átformált projekt „a világ több emberének ad lehetőséget arra, hogy csatlakozzon. Minden ember, aki valami kreatívat csinál, művésznek nevezhető” – mondta Mezava, a Zozo Inc. online divatáruház alapítója.

Fontos ugyanakkor, hogy a jelentkezők úgy érezzék, az űrutazás kreatív tevékenységük határait szélesítheti, és végeredményben hozzájárul ahhoz, hogy „másoknak és a szélesebb társadalomnak” segíthessenek.

A kiválasztási folyamat első szakasza március 14-ig tart, a jelentkezőknek orvosi vizsgálaton kell átesniük, majd egy interjún Mezavával.

A Starship két legutóbbi prototípusa a tesztek során felrobbant, ami jól szemlélteti a Mezava és utastársai által vállalt kockázatokat.

„Elon Musk azt mondja, nincs semmi probléma, és én hiszek neki” – mondta Mezava.

Fotó: Twitter

A SpaceX novemberben négy asztronautát szállított fel a Nemzetközi Űrállomásra (IS) a Falcon 9-es rakétán.

Mezava elmondta, egyelőre nincs kiképzés alatt, az várhatóan legfeljebb néhány hónapot vesz majd igénybe. Figyel ugyanakkor az alkoholfogyasztás mértékére, rendszeresen edz és hetente több órát foglalkozik a misszióval.

Get your FREE TICKET to the MOON!!

8 crew members wanted. Sign up today! 🚀🌍🌕 " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#dearMoon https://t.co/P0vEZ6k8Xg

— Yusaku Maezawa (MZ) (@yousuckMZ) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">March 2, 2021

„Csak mentálisan készülök” – mondta. A milliárdos szerint az utazás csúcsélménye, hogy láthatják az egész Földet és a Hold távoli oldalát.

„A misszióval, amelyre a jelentkezéseket várjuk, messzebbre lehet jutni, mint amilyen messzire valaha ember jutott a Földről” – emelte ki a SpaceX tulajdonosa, Elon Musk. Az út, melynek során eljutnak a Holdig, megkerülik, majd visszatérnek, hat napig tart.

Az utazás költségeiről nem árultak el információt, Mezava annyit mondott, hogy

többe kerül, mint 110 millió dollár (33 milliárd forint), amennyiért egy Jean-Michel Basquiat festményt vásárolt.

Borítóképünkön Mezava Juszaku, mikor Elon Musk bejelentette, hogy ő lesz az első magánutazó a SpaceX fedélzetén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!