Űrkutatás

2021.01.04. 15:18

Már több mint 400 millió kilométert tett meg a Tienven-1 űrszonda

Már több mint 400 millió kilométert tett meg a kínai Tienven-1 űrszonda, amelyet júliusban indítottak útnak a Marsra.

Forrás: Shutterstock

A kínai nemzeti űrhivatal (CNSA) vasárnapi közleménye szerint a szonda 130 millió kilométerre volt a Földtől és mintegy 8,3 millió kilométerre a vörös bolygótól vasárnap reggel, és várhatóan a jövő hónapban érkezik a Mars vonzáskörébe. Az űrszonda egy marsjárót is visz a Marsra.

Az űrszonda stabilan működik és le fogják lassítani az előtt, hogy Marskörüli pályára állítják és megkezdi az előkészületeket a vörös bolygón való landolásra.

Július 23-i indulása óta a felvételt készített a Földről és a Holdról, valamit számos szelfit is küldött. Háromszor módosított pályát.

A küldetés célja a vörös bolygó felszínének tanulmányozása, amelyet a marsjáró a leszállást követően végezne, a szonda segítségével tartva a kapcsolatot a földi irányítóközponttal.

Az ideális leszállóhely kiválasztásához a bolygó körüli pályán keringő egység nagyfelbontású kamerával pásztázza majd a Mars felszínét a tervek szerint két-három hónapon keresztül, így a felszínre érkezés májusra várható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!