Járvány

2020.04.14. 18:06

Már több országban gyújtogatják az 5G adótornyokat

Sötét ötletek a kezdetektől terjednek a koronavírus-járvány lehetséges okáról, de kezd cselekvésbe fordulni a téveszme.

Forrás: Shutterstock

Mint beszámoltunk róla, az egyik kapós összeesküvés-elmélet hívői több helyen mobiltornyokat rongáltak meg Angliában. Birminghamben, Liverpoolban és Merseyside-ban mobiltornyokat gyújtottak fel a hívők, akik összefüggést látnak az 5G technológia és a koronavírus terjedése között.

Az elgondolás szerint

sötét árnyékhatalmak arra használják az 5G hálózatokat, hogy terjesszék a vírust.

Sajnos az elmélet terjed: az új telekommunikációs hálózat bevezetésének ellenzői számos holland mobil műsorszóró tornyot rongáltak meg – írja a De Telegraaf nyomán a Reuters. Múlt héten négy ilyen gyújtogatás is történt: a rongálók 5G ellenes jelmondatokat festettek fel az egyik támadás helyszínén.

A holland kormány Biztonsági és Terrorizmuselleni (NCTV) hatósága aggodalmát fejezte ki, mert a rombolás veszélyezteti a távközlési hálózat működését, s így a mentőszolgálatok elérhetőségét is.

Hollandiában egyébként még nem is működik az 5G, a távközlési szolgáltatók tesztelési szakaszban várnak a frekvencia-árverés utáni országos bevezetésre.

Mire hivatkoznak az 5G veszélyességét hívők?

Mint előző hírünkben megírtuk, a Full Fact kimutatja, hogy állításaikat többnyire két hibás elméletből vezetik le.

Az egyik szerint az 5G károsítja az immunrendszert, a másik szerint pedig a vírus valamilyen módon használja a hálózat rádióhullámait, s így találja meg áldozatait.

Ami az elsőt illeti, semmilyen vizsgálat nem támasztotta még alá, hogy bármilyen módon is károsítaná az élő szervezetet az 5G rádiófrekvencia.

A második elmélet éppenséggel egy Nobel-díjas biológus félreértett munkáján alapul, s azt sugallja, hogy a baktériumok képesek rádióhullámokat generálni. Ez utóbbi igencsak vitatott ötlet és mondhatni kívül esik a mainstream tudományos gondolkodás területén.

Mindkét elméletnek van egy szembeötlő hibája

A koronavírus leginkább azokban a városokban terjed, ahol még nem telepítették az 5G-t, és olyan országokban is nagy számban szedi áldozatait, mint Japán és Irán, amelyekben egyelőre nem alkalmazták a technológiát.

A gyújtogatók és rongálók azt a kommunikációs csatornát veszélyeztetik, amelyikre a vészhelyzetben világszerte emberek százmilliói szorulnak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!