Bajban az alma

2019.01.09. 18:04

Megmutatjuk, mekkorát zuhant az iPhone miatt az Apple

Érzékeltetjük, mit jelentenek a gyakorlatban a milliárd dollárok. Egy ábrából kiderül, miért sokkolta a piacot az Apple visszaesése.

Sokan megírták, mi is beszámoltunk róla, mennyire drámainak bizonyult az Apple számára a múlt hét, mikor 10 százalékkal esett a cég értéke a tőzsdén.

(Nem mellesleg, az iPhone-ok gyártását is 10 százalékkal visszavették.)

Múlt csütörtökön érték el a padlót, ekkor az Apple 452 milliárd dollárnyit bukott a piaci kapitalizációjából, azaz egyszerűsítve, a cég értékéből.

Hogy ez arányaiban mit jelent, azt a Statista diagramja érzékelteti. Pirossal látható az Apple tőzsdei értékvesztése, míg alatta, összehasonlításképpen, néhány ismert óriásvállalat, mint a Facebook, az Alibaba, vagy éppen a Tesla értéke.

Tehát a beszédes ábrán az értékvesztés látható, szemben más nagyok teljes értékével:

Infographic: Apple's Shocking Market Decline In Perspective | Statista

Egyes elemzők egyenesen katasztrófáról beszélnek. Többen említik, hogy az egyre kevésbé kreatív, s az okostelefonos piacot inkább követő, semmint meghatározó Apple-nek ideje lenne az iPhone mellett még egy erős lábat találnia, netán felvásárolni egy másik vállalatot, hogy megnyugtassa befektetőit.

Mindazonáltal az okostelefonos piac többi nagy szereplője sincs mostanában könnyű helyzetben. A Samsungnak szintén visszaesett az eredménye, részben az Apple-hoz hasonlóan a kínai kereslet csökkenése miatt.

A kínai Huawei ellenben jól áll – még. Míg az amerikaiakkal folytatott kereskedelmi háború végképp meg nem szorongatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!