Minden erről szól az informatikában

2019.03.27. 18:07

Mesterséges intelligencia alapjait lefektető kutatók kapják a Turing-díjat

Az „informatika Nobeljeként” számon tartott díjat Yoshua Bengio, Geoffrey Hinton és Yann LeCun nyerik el.

Forrás: Shutterstock

A tragikus sorsú második világháborús kódfejtőről, Alan M. Turing brit matematikusról elnevezett, egymillió dollárral járó díjat az Amerikai Informatikai Társaság (ACM) ítéli oda évente, és a Google internetes konszern finanszírozza.

Az ACM szerdán jelentette be, hogy idén a „mély tanulás keresztapáiként” is emlegetett szakemberek kapják az elismerést a mesterséges neurális hálózatok – információ-feldolgozó

eszközök, amelyek képesek tanulni, és a megtanult információt felhasználni

- területén végzett kutatásaikért.

„A mesterséges intelligencia az egyik leggyorsabban fejlődő tudományterület és az egyik legfelkapottabb beszédtéma” – mondta Cherri Pancake, a New York-i székhelyű ACM elnöke.

Ne adjuk fel, ha mindenki őrültségnek tartja is

A kezdet azonban nem volt ennyire egyszerű. „Az emberek hosszú ideig azt gondolták, hogy, amit mi hárman csinálunk, annak semmi értelme” – idézte fel Geoffrey Hinton, a Torontói Egyetem nyugalmazott professzora, a Google mély tanulással foglalkozó kutatócsoportjának munkatársa.

Hozzátette: „úgy vélték, hogy nagyon téves irányban kutatunk, és, hogy, amit csinálunk, az igencsak meglepő időtöltés látszólag értelmes emberek részéről. Azt üzenem a fiatal kutatóknak, hogy ne adják fel, még ha mindenki őrültségnek is tartja, amit csinálnak”.

Yann LeCun jelenleg a New York-i Egyetem professzora és a Facebook vezető kutatója a mesterséges intelligencia terén, míg Yoshua Bengio a Montreali Egyetem munkatársa, valamint az Element AI Inc vállalat társalapítója.

A Turing-díj korábbi kitüntetettjei között van Tim Berners-Lee, a világháló (World Wide Web) brit atyja, valamint az internetes kereskedelmet lehetővé tévő két amerikai kriptográfus, Whitfield Diffie és Martin Hellman.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!