Nehéz falat

2019.04.22. 06:00

Mi lesz veled, Netflix?

A világ legnagyobb interneten streamelő videószolgáltató jövője az Amerikán túli világon áll vagy bukik.

Ivana Baquero attends the 'The Highwaymen' Netflix premiere at Capitol Cinema in Madrid, Spain on Mar 25, 2019 (Photo by Gabriel Maseda/NurPhoto)

Nem pillanatok alatt lett az internet filmes főszereplője a Netflix. A céget 1997-ben alapító Marc Randolph és Reed Hastings kezdetben csak DVD-ket kínált kikölcsönzésre – postai úton.

Aztán 2007-ben elindították a streaming szolgáltatást előbb csak az Egyesült Államokban, majd szerte a világon. 2013 óta gyártanak saját sorozatokat és filmeket, az első ilyen vállalkozásuk a Kártyavár című sorozat lett. 2016-ra a saját tartalom, más néven Netflix Originals száma 126-ra nőtt a kínálatukban.

Meredek növekedés

Ez év elején a Netflix több fizetős előfizetőt ért el, mint valaha: az első negyedévben 9,6 millió előfizetővel bővült, így március végére összesen 148,9 millió fizető felhasználóval rendelkezett. További 6,6 millió néző az ingyenes próbaverziót használja.

Infographic: Netflix's International Growth Still Picking Up Pace | Statista

Mint az ábrán látható, a Netflix növekedése az utóbbi években Amerikából (piros) egyre inkább a nemzetközi piacokra (kék) került, ahogy az internet streaming óriása egyre több piacra jutott el.

Az utolsó negyedévben a nemzetközi porondon a Netflix 7,9 millió, otthon azonban mindössze 1,7 millió előfizetőt szerzett. Ma a nemzetközi ügyfelek a cég előfizetői bázisának mintegy 60% -át teszik ki.

Nehéz falat a nem angol nyelvű területek megszerzése

A kiváló angolsággal rendelkező ügyfelek jelentős részét már elérte a szolgáltatás.

A magyar előfizetők is tapasztalhatják, hogy a filmek felirattal ellátása lassan és néha követhetetlenül zajlik. Aki nem érti jól a rágógumiangolt, bosszankodhat, hogy némelyik sorozat egy ideig magyar felirattal érkezik, aztán – lemaradva az illegális (és úgymond ingyenes) – feliratmegosztóktól vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon lemaradva érhető el.

Pedig a Wall Street árgus szemekkel figyeli az előfizetői szám növekedését, hiszen a vállalat hatalmas befektetései a saját gyártású tartalmakba hosszú távon csak akkor lesz kifizetődő, ha a nemzetközi előfizetői bázis tovább növekszik.

Talán ennek tudható be, hogy az elemzői várakozásokat messze meghaladóan kedvező görbék ellenére a Netflix árfolyama mégis nagyot esett, mert a menedzsment igen visszafogott kilátásokról beszélt a mostani negyedévre vonatkozóan.

Borítóképen: Ivana Baquero a Netflix The Highwaymen bemutatóján (AFP/ Gabriel Maseda/ NurPhoto)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!